Municipalitatea orădeană a marcat, ieri, Ziua Oraşului printr-o şedinţă festivă a Consiliului Local, un ceremonial militar-religios în Parcul 1 Decembrie şi depuneri de coroane şi jerbe la statuia Ostaşului Român, la Casa Memorială Aurel Lazăr şi la statuia lui Aurel Lazăr. Cu această ocazie, primarul Ilie Bolojan a anunţat că, timp de doi ani, Primăria va marca Centenarul Marii Uniri prin „dezbateri de substanţă”, amplasarea de statui, sprijin pentru realizarea unui manual de istorie a Oradiei şi o monografie a judeţului, precum şi realizarea a „100 de proiecte de investiţii”.

 

Conform tradiţiei, manifestările dedicate Zilei Oradiei au debutat cu o şedinţă festivă a Consiliului Local, la care au participat consilieri locali, conducerea Primăriei, parlamentari şi alţi invitaţi, majoritatea fiind elevi şi profesori din şcolile şi liceele orădene. Şedinţa a început cu intonarea Imnului României, după care primarul Ilie Bolojan a vorbit despre cele două evenimente majore din istoria municipiului, care au avut loc în 12 octombrie 1918, respectiv în 12 octombrie 1944. Astfel, în data de 12 octombrie 1918, în casa dr. Aurel Lazăr, a fost semnată Declaraţia de Independenţă a Românilor din Transilvania, document citit ulterior în Parlamentul de la Budapesta şi la Adunarea de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918. În 12 octombrie 1944, Oradea a fost eliberată de către armatele române, cu numai câteva zile înainte de eliberarea ultimului oraş românesc, Carei. Bolojan a menţionat că evenimentul din data de 12 octombrie 1918 include Oradea în rândul oraşelor Unirii, adăugând că masa pe care a fost semnată declaraţia de la Oradea este expusă în Muzeul Unirii de la Alba Iulia. Totodată, Ilie Bolojan a anunţat că Primăria Oradea doreşte să marcheze Centenarul Marii Uniri începând de ieri, timp de doi ani, prin „dezbateri de substanţă” cu privire la momentele care au precedat Unirea şi ce s-a întâmplat după Unire. „O altă formă de respect este să amplasăm în orașul Oradea monumente ale Marii Unirii. De-a lungul acestor ani s-au amplasat două monumente. Este vorba de Statuia Aurel Lazăr la capătul străzii cu același nume și de statuia Reginei Maria în fața Teatrului. Dar cred că se cuvine să urmărim amplasarea a încă 3-4 statui care țin de acest moment istoric”, a declarat primarul Oradiei. El a amintit astfel de statuia lui Iuliu Maniu, care va fi amplasată în perimetrul Catedralei Sf. Nicolae și a Liceului Iuliu Maniu, de ansamblul statuar Ionel Brătianu, care va fi amplasat în Parcul Brătianu în acest an, în data de 24 noiembrie, dar şi de o statuie a Regelui Ferdinand, menţionând că în data de 23 mai 2019 se împlinesc 100 de ani de când suveranii României au vizitat Oradea. Totodată, primarul a precizat că municipalitatea doreşte „să închidă” Piaţa Unirii cu cele două statui ale ierarhilor ortodocşi și greco-catoloci: episcopul Roman Ciorogariu și Radu Demetriu, care vor fi amplasate în fața Bisericii cu Lună, respectiv a Catedralei Sf. Nicolae, pentru a marca faptul că „în ziua de Paști, la 20 aprilie 1919, în numele comunității românești de la acea vreme, cei doi ierarhi au condus reprezentarea orașului”.

 

Manual de Istoria Oradiei

Tot pentru a marca Centenarul Marii Uniri, municipalitatea îşi propune să susţină publicarea de documente legate de acele evenimente. „În colaborare cu profesorii de istorie din Oradea, lucrăm la un manual de istorie a Oradiei, pe care ne propunem să îl susținem ca materie opțională la clasa a VII-a, astfel încât toți copiii din Oradea să cunoască istoria acestui oraș și să poată fi viitori ambasadori ai orașului lor. Vom susține și tipărirea unei monografii a județului Bihor de către istoricii de la Universitatea Oradea”, a anunţat primarul Ilie Bolojan. El a mai menţionat că Primăria Oradea și-a propus să sărbătorească Centenarul prin „100 de proiecte de investiții, de la Podul Centenarului, care are și un nume simbolic, la drumuri, poduri, parcuri, spitale, pasaje, reabilitări de școli, care toate să fie aportul actualei generații la ceea ce a însemnat Marea Unire”. După discursul primarului, istoricul orădean Gabriel Moisa a vorbit şi el despre cele două momente importante ale istoriei Oradiei, iar istoricul Ioan Scurtu, specialist în istoria contemporană a României, a prezentat contextul în care au avut loc evenimentele de la Oradea.

„Sunt bucuros că la Oradea urmează să fie ridicată o statuie a Regelui Ferdinand. Undeva ar fi potrivit să se folosească ca moto ceea ce a spus Regele Ferdinand în Proclamaţia către ţară din 14 august 1916: Astăzi ne este dat nouă să întregim opera lor închegând pentru totdeauna ceea ce Mihai Viteazul a înfăptuit numai pentru o clipă”, a menţionat Ioan Scurtu.

La finalul şedinţei festive, invitaţii s-au îndreptat spre Parcul 1 Decembrie, unde a avut loc un ceremonial militar-religios. Printre participanţi s-au numărat: prefectul Ioan Mihaiu, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, şi vicepreşedintele Traian Bodea, primarul Ilie Bolojan şi viceprimarii Mircea Mălan şi Florin Birta, eurodeputatul Emilian Pavel, parlamentarii Florica Cherecheş, Ioan Cupşa, Gavrilă Ghilea şi Ioan Sorin Roman, şefi de instituţii deconcentrate şi ai instituţiilor din subordinea Consiliului Local, cadre militare actve, în retragere şi în rezervă, precum şi numeroşi elevi. După Te Deumul oficiat de preoţii din structurile militare, au vorbit primarul Ilie Bolojan şi istoricul Radu Românaşu şi au fost depuse coroane, jerbe şi flori la Statuia Ostaşului Român. Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea detaşamentului de onoare, după care alaiul s-a îndreptat spre Casa Memorială Aurel Lazăr din str. Aurel Lazăr nr. 13, unde au fost depuse jerbe. Ultima oprire a fost la statuia lui Aurel Lazăr de pe strada Republicii, unde, înainte de festivitatea depunerii de coroane, muzeograful Petru Ardelean a susţinut o alocuţiune despre personalitatea lui Aurel Lazăr.

Întregul ceremonial s-a încheiat cu defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului.