„Dear Evan Hansen”, un musical despre un adolescent care este outsider într-un liceu american, a câștigat duminică cel mai important premiu Tony (cel mai bun musical), în timp ce drama „Oslo”, scrisă de J.T. Rogers și care are ca subiect acordurile de pace de la Oslo, a fost desemnată cea mai bună piesă.

 

Musicalul „Dear Evan Hansen” a câștigat în total șase premii Tony, printre care și pe cel pentru cel mai bun actor într-un musical, pentru debutantul în vârstă de 23 de ani Ben Platt, cea mai bună actriță în rol secundar într-un musical pentru Rachel Bay Jones, precum și cea mai bună carte după care s-a realizat un musical, cea mai bună coloană sonoră și cea mai bună orchestrație. După cum se anticipa, Bette Midler a câștigat primul său premiu Tony pentru cea mai bună actriță într-un musical cu rolul din „Hello, Dolly!”. Actrița a susținut un discurs în stilul său nonconformist în fața audienței formate din numeroase vedete la Radio City Music Hall, atacând inclusiv orchestra care cânta în timp ce Midler vorbea. „Hello Dolly!” a câștigat patru premii Tony, inclusiv pe cel pentru o nouă montare a unui musical. „A fost un program foarte dur”, a spus Midler, în vârstă de 71 de ani, observând că este „o femeie de o anumită vârstă”. Ea a spus că experiența a fost una care i-a schimbat viața și că „este mai mult decât merit”.

Actorii Cynthia Nixon, Kevin Kline și Laurie Metcalf au câștigat cu toții premii Tony pentru rolurile lor din piese de teatru. Kline a câștigat premiul Tony pentru cel mai bun actor pentru rolul din piesa „Present Laughter”, al lui Noel Cowards. Fostul star din „Roseanne”, Laurie Metcalf, a câștigat primul ei premiu Tony după mai multe nominalizări, obținând distincția pentru cea mai bună actriță într-o piesă cu rolul din „A Doll's House, Part 2”, o continuare într-un ritm rapid a piesei clasice a lui Henrik Ibsen.

Cynthia Nixon a fost numită cea mai bună actriță în rol secundar într-o piesă pentru rolul lui Lillian Hellman din „The Little Foxes”.

Michael Aronov a fost câștigătorul surpriză la categoria cel mai bun actor în rol secundar într-o piesă, pentru rolul său de negociator israelian din „Oslo”, o dramă care reprezintă o privire în culisele acordurilor de pace de la Oslo din 1993.

J.T. Rogers, autorul „Oslo” care și-a făcut debutul pe Broadway, le-a mulțumit „doamnelor și domnilor care au crezut în democrație, care au crezut în pace, care au crezut în posibilitatea de a-și vedea dușmanii ca pe niște ființe umane”.

Gavin Creel a câștigat premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar într-un musical pentru rolul din „Hello, Dolly!”, iar „August Wilson's Jitney” a fost considerată cea mai bună nouă montare a unei piese.

Ediția din acest an a premiilor Toni a fost prezentată în premieră de Kevin Spacey.

Broadwayul s-a bucurat de un sezon cu încasări record în acest an, mulțumită unor mari succese de casă ca „Hamilton”, „Sunset Boulevard”, cu Glenn Close, sau „Hello, Dolly!”, notează Reuters.