Relațiile dintre Rusia și Statele Unite ale Americii sunt la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece, a declarat ieri ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, în cadrul unei mese rotunde organizate în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) cu tema "Relațiile ruso-americane: realități și perspective", potrivit Interfax, Reuters, EFE și RIA Novosti.

 

"Stadiul actual al relațiilor dintre Rusia și Statele Unite, după cum știm cu toții, lasă mult de dorit, să spunem blând. Nu este nicio exagerare să spunem că relațiile noastre de astăzi sunt, de fapt, la cel mai scăzut nivel din întreaga perioadă de după 'Războiul Rece'", a afirmat Riabkov. În opinia sa, fostul președinte american Barack Obama și anturajul său au optat pentru tensiuni și apoi pentru confruntare cu Rusia, cu mult înainte de izbucnirea crizei din Ucraina în 2014. "Ritmul degradării totale a relațiilor (ruso-americane) s-a accelerat brusc după lovitura de stat de la Kiev (așa cum numește Moscova plecarea de la putere a ex-președintelui Viktor Ianukovici în urma unor proteste în masă, reprimate cu brutalitate — n.r.) în urmă cu trei ani. Casa Albă a optat atunci pentru o confruntare deschisă", a adăugat el. Ministrul adjunct de externe rus și-a exprimat speranța că, odată cu sosirea lui Donald Trump la Casa Albă, se va crea o "fereastră de oportunitate" pentru îmbunătățirea dialogului dintre cele două țari. În același timp, el a subliniat că acest dialog ar trebui să fie angajat pe picior de egalitate și "fără încercări de șantaj". Riabkov a spus că adversarii lui Trump continuă să utilizeze rusofobia ca pe un element central al campaniei masive pentru discreditarea noului guvern american. "Este clar că, într-o anumită măsură, perspectivele de îmbunătățire a relațiilor bilaterale, ar putea să cadă victimă a acestor eforturi rău intenționate. Noi înțelegem aceasta și acționăm pentru a minimiza posibilele daune", a mai spus Riabkov. Moscova nu a discutat cu noua administrație americană a președintelui Donald Trump sancțiunile impuse Rusiei de către Occident și nu a cerut Washingtonului ridicarea lor, a subliniat ministrul rus adjunct de externe în aceeași dezbatere. Dar Riabkov a spus că ar fi mai ușor pentru Rusia să conlucreze cu SUA în privința crizei din Siria dacă aceste sancțiuni ar fi abrogate. SUA și UE au impus o serie de sancțiuni Rusiei ca urmare a rolului ei în criza ucraineană în 2014. Detractorii Rusiei în Congresul SUA încearcă să organizeze ceva în genul unei blocade economice printr-un proiect de lege care nu va permite președintelui american relaxarea sancțiunilor împotriva Rusiei, a afirmat în același context ministrul rus, citat de RIA Novosti în pagina sa electronică.

Rusia va analiza toate semnalele și abordările care vor decurge din discursul pe care președintele Donald Trump urmează să-l susțină marți seara în fața Congresului, a declarat Riabkov.