Concurenţa neloială este contrară uzanţelor comerciale cinstite, iar legislaţia actuală (Legea nr. 11/1991) sunt prevăzute contravenţiile care generează concurenţa neloială şi sunt stabilite, totodată, sancţiunile ce se aplică în cazul practicării concurenţei neloiale. Asupra acestor aspecte s-au făcut referiri în detaliu, într-un număr trecut al cotidianului "Crişana" (din data de 1 octombrie a.c.), aşa că nu mai revenim. Ceea ce dorim să evidenţiem este în ce măsură se regăseşte sau nu, în Bihor, practicarea concurenţei neloiale.
Conform regelementărilor în vigoare, cazurile de concurenţă neloială sunt sesizate fie de partea vătămată, fie de camerele de comerţ şi industrie sau pot fi autorisesizări ale departamentului specializat care funcţionează în cadrul direcţiilor judeţene ale finanţelor publice, departament care aplică, dacă situaţia o impune, şi amenzile respective, în funcţie de gravitatea faptei.
Referindu-ne la judeţul nostru, în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor, funcţionează Compartimentul de ajutor de stat, practici neloiale şi preţuri reglementate (unde s-a realizat şi fotografia care însoţeşte acest articol).
Interesându-ne dacă, în Bihor, s-au semanlat cazuri de concurenţă neloială, răspunsul ne-a fost dat de către dl. Vasile Farc, responsabil mass-media din partea DGFP Bihor. "În cursul acestui an s-au înregistrat, până acum, patru astfel de sesizări, dintre care trei au fost de la agenşi economici, iar o sesizare a fost din oficiu", a precizat dl Vasile Farc, menţionând că dintre aceste patru cazuri de concurenţă neloială unul nu a îndeplinit toate condiţiile pentru a se aplica sancţiuni. Ca speţă, este vorba despre denigrarea unui concurent comercial, prin comunicarea de afirmaţii mincinoase asupra mărfurilor şi a serviciilor oferite de acesta.
Celelalte trei sesizări includ mai multe aspecte ce ţin de concurenţă neloială. De pildă, deturnarea clientului unei firme concurente; atragerea salariaţilor unei firme concurente, în scopul dezorganizării activităţii acesteia; câştigarea, în mod incorect, a clienţilor firmei concurente şi aflarea secretelor comerciale. Alte speţe: divulgarea unui secret comercial la altă firmă concurentă, de către un salariat al firmei la care acesta lucra; oferirea de servicii ale unui angajat al firmei, către o firmă concurentă.
Aşa cum a specificat dl Vasile Farc, specialiştii Compartimentului de ajutor de stat, practici neloiale şi preţuri reglementate din cadrul DGFP Bihor intrumentează cele sesizate, iar la final se va da verdictul. Amenzile sunt, în funcţie de natura lor, de la 5000 lei la 100000 lei, însă se poate ajunge, în funcţie de gravitatea faptei, şi la detenţie - de la o lună la doi ani.
În încheiere, dăm curs precizării domnului Vasile Farc în legătură cu depunerea sesizărilor de concurenţă neloială: "Astfel de sesizări se pot depune la DGFP Bihor - direct la Compartimentul specializat şi amintit anterior sau prin Registratura generală a Direcţiei".