Municipiul Oradea va depune spre finanţare un proiect privind reabilitarea zidurilor Cetăţii, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Valoarea estimată a proiectului este de 12,67 milioane lei, inclusiv TVA.

Cheltuielile şi indicatorii tehnico-economici aferenţi proiectului „Reabilitarea, restaurarea şi refuncţionalizarea zidurilor Cetăţii Oradea în vederea introducerii în circuitul turistic - „Cetatea Oradea" - Centru Multicultural şi Multiconfesional European - Etapa a III-A. Consolidarea şi restaurarea zidurilor Bastioanelor Ciunt şi Bethlen, respectiv a Curtinei Nordice şi Vestice” au fost aprobate de Consiliul Local Oradea în şedinţa de miercuri, 23 noiembrie. Valoarea estimată a proiectului este de 12,67 milioane lei, finanţarea urmând să vină prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. „Deşi Cetatea a fost introdusă în două programe de finanţare consistente (POR I şi POR II), intervenţiile de reabilitare de până acum nu s-au referit deloc la cetatea propriu-zisă, ci exclusiv la clădirile din interiorul ei, lăsând neacoperit potenţialul turistic deosebit al obiectivului”, se menţionează în raportul de specialitate. În document se precizează că, în mare parte, bastioanele, curtinele şi contraescarpa cetăţii „ se păstrează în starea de conservare proastă în care le-a preluat municipalitatea orădeană la sfârşitul anilor 1990”. „În momentul de faţă, singurul bastion cu platformă superioară reabilitată este bastionul Ciunt, în interiorul căruia funcţionează Teatrul de vară”, se mai menţionează în raport. În noul proiect sunt incluse lucrări de conservare şi reabilitare fizică a zidăriilor, de refuncţionalizare a corpului F şi a platformei bastionului Bethlen, precum şi introducerea unor instalaţii şi reţelei de utilităţi. „Corpul F poate deveni spaţiul cu cea mai mare suprafaţă utilă din întreaga incintă a Cetăţii”, susţine municipalitatea.

Mai exact, în cazul curtinelor şi bastioanelor vor fi efectuate demolări de construcţii parazitare de secol XIX-XX, completări de zidării şi de parament, realizarea unor zidării şi finisaje de protecţie şi de sacrificiu (uzură), lucrări de conservare, restaurare şi completare a unor elemente de piatră, curăţirea și rostuirea suprafeţelor parietale din cărămidă şi piatră, hidrofobizarea suprafeţelor parietale din cărămidă şi piatră, amenajare spații verzii în Bastionul Bethlen. În cazul Corpului F se doreşte efectuarea de reabilitări structurale, finisaje interioare, tâmplării, izolații și instalații.