Disputele din Consiliul Judeţean Bihor au continuat şi în şedinţa ordinară de ieri, temele de discuţie fiind variate: destinaţia fostei Policlinici Mari, salarizarea în CJ şi instituţiile din subordine, veniturile realizate în primele şase luni ale acestui an, desfăşurarea şedinţelor în comisia socială sau cumpăarea castelului de la Cighid.

Trei proiecte de pe ordinea de zi a şedinţei CJ Bihor de ieri au fost propuse de grupul PNL: două erau legate de clădirea fostei Policlinici Mari, de pe Republicii nr. 35, iar cel de-al treilea viza „îndreptarea unei erori materiale”, mai exact, liberalii dorind ca imobilul în care a funcţionat fosta fermă de porci care deservea Spitalul Judeţean să treacă în domeniul public al municipiului Oradea. Toate trei au primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate şi apoi au căzut la votul în plen, nefiind susţinute de consilierii majorităţii PSD-UDMR-ALDE. În primul proiect, grupul consilierilor PNL propunea ca fosta Policlinică să devină sediul administrativ al Consiliului Judeţean. În acest caz, avizul negativ a fost justificat prin faptul că, potrivit legii, clădirea nu-şi poate schimba destinaţia decât cu avizul Ministerului Sănătăţii şi cu avizul Ministerului Administraţiei Publice. Cea de-a doua popunere viza aprobarea demarării procedurilor de achiziţie a documentaţiilor tehnice pentru reabilitarea acestei clădiri. Motivul respingerii a fost că deocamdată nu a fost stabilită destinaţia pentru imobil şi nu există documentaţia necesară pentru obţinerea autorizaţiilor. Liderul consilierilor PNL, Ionel Avrigeanu, a insistat ca actuala conducere să vină cu o altă propunere pentru destinaţia clădirii de pe strada Republicii, în cazul în care consideră că propunerea liberalilor nu e bună.

 

„Nu doriţi să faceţi nimic”

„Aşteptăm o destinaţie pentru acest imobil şi dacă vom considera că este rezonabilă aveţi voturile noastre. Dar eu cred că nu doriţi să faceţi nimic, nici măcar nu vă doriţi să-l vindeţi, pentru că pe ordinea de zi nu e niciun material în acest sens”, a afirmat Avrigeanu. Tot el a precizat că propunerea privind reabilitarea clădirii Policlinicii a fost făcută pentru că PNL a vrut să mobilizeze conducerea CJ Bihor să pună în aplicare hotărârea adoptată în luna martie a acestui an, când, în bugetul judeţului, a fost prevăzută suma pentru proiectul de reparaţii capitale la această clădire. Pe de altă parte, Dacian Foncea (PNL) a intervenit susţinând că, de fapt, Policlinica nici măcar nu trebuia să fie a CJ Bihor, ci ar fi trebuit să fie a municipalităţii orădene, alături de Spitalul Judeţean. „Consiliul Judeţean s-a împroprietărit nejustificat material pe o clădire valoroasă din centrul Oradiei”, a afirmat Foncea, care a fost contrazis atât de vicepreşedintele Ioan Mang, cât şi de secretarul judeţului, Carmen Soltănel, cei doi explicându-i că, prin Hotărâre de Guvern, imobilul a fost dat CJ Bihor, iar, în mandatul lui Radu Ţîrle, municipalitatea a preluat doar Spitalul Judeţean. În aceste condiţii, Foncea a anunţat că se va adresa Guvernului pentru soluţionarea problemei proprietarului clădirii, sugerând, din nou, că aceasta ar trebui să fie a municipalităţii.

 

Castelul de la Cighid, o ruină scumpă

Discuţii au fost şi la proiectul privind cumpărarea Castelului de la Cighid. Consilierul PNL Dumitru Neag a menţionat că achiziţionarea, de către CJ Bihor, contra sumei de 500.000 euro a unui castel în ruină şi a unui teren de 5,4 ha pentru a îngriji 48 de copii „este un nonsens”. Mai ales că, pe lângă această sumă, pentru reabilitarea castelului va mai trebui o investiţie serioasă din partea CJ Bihor. „Consider că dacă din banii judeţului dăm 500.000 euro pentru o ruină facem o nedreptate. Există soluţii mult mai bune, de a investi în alt loc, pentru a îngriji acei copii sau chiar mai mulţi”, a afirmat Dumitru Neag, adăugând că liberalii vor veni cu o propunere pentru soluţionarea acestei probleme. Vicepreşedintele Ioan Mang le-a reamintit liberalilor că anul trecut, CJ condus de Cornel Popa şi Ionel Avrigeanu, a aprobat procedura de cumpărare a castelului de la Cighid. „Noi nu facem decât să continuăm procedura. E posibil ca în urma negocierii să decidem să nu cumpărăm castelul. Dacă PNL avea altă propunere trebuia să vină cu ea anul trecut în martie”, susţine Mang. Pasztor Sandor a intervenit spunând că anul trecut proprietarul castelului voia să-l vândă, însă CJ nu i-a dat voie, exercitându-şi dreptul de preemţiune. El a adăugat că trebuie continuată procedura, iar după stabilirea preţului CJ va decide ce face. „Trebuie două treimi din voturi, dacă nu sunteţi de acord nu trece şi îi dăm voie proprietarului să vândă clădirea”, a insistat Pasztor. El a mai precizat că în şedinţa din luna august se va veni cu un preţ, iar în septembrie se va da soluţia finală. În aceste condiţii, propunerea PNL privind analiza oportunităţii mutării centrului de la Cighid într-un sediu nou pe un teren al CJ Bihor sau pe teritoriul municipiului Salonta sau al comunelor Tinca sau Ciumeghiu a fost amânată.

 

Grila de salarizare

În şedinţa de ieri, a fost aprobată grila de salarizare pentru angajaţii CJ Bihor şi ai instituţiilor din subordine, astfel încât să se pună de acord cu noua lege a salarizării. Liderul Ionel Avrigeanu a contestat însă procedura, susţinând că în lege se stabileşte clar că înainte de întocmirea salarizării trebuie negocieri cu sindicatele reprezentative din instituţie sau cu reprezentanţi ai angajaţilor. Avrigeanu susţine că această prevedere nu a fost respectată deoarece sindicatul din CJ nu este legal constituit, motiv pentru care a cerut reluarea discuţiilor.

„Sindicatul nu este în ordine din punct de vedere al reprezentativităţii. Ar fi bine să refaceţi această negociere cu reprezentanţii angajaţilor. Doamna Judit (Kiss, preşedinta sindicatului din CJ Bihor-n.r.) sunteţi înregistraţi la ITM? Aveţi 50% plus unu din angajaţi în sindicat?”, a insistat Ionel Avrigeanu. El a mai semnalat şi faptul că există discrepanţe în salarizare, managerii publici ai DGASPC având salarii mai mari decât cei din CJ Bihor, în condiţiile în care legea spune că la muncă egală se dă salariu egal. „Eu recomand să respectaţi legea pentru că vă puteţi trezi cu procese”, a mai afirmat liberalul. Judit Kiss a replicat că reprezentativitatea este asigurată prin faptul că sindicatul este afiliat la Federaţia Publisind şi a adăugat că în prezent se fac demersuri pentru reintrarea în legalitate prin adaptarea la noua legislaţie. Ioan Mang a menţionat că la negocieri au fost prezenţi mai mulţi reprezentanţi sindicali şi reprezentanţi ai angajaţilor. „Întâlnirea nu a fost formală. Dacă nu luăm o decizie, oamenii nu îşi vor putea lua salariile pe luna iulie”, a afirmat vicepreşedintele CJ Bihor. „Doar acum aţi constatat că sindicatul e ilegal?”, a întrebat vicepreşedintele Traian Bodea, referindu-se la faptul că Ionel Avrigeanu a fost vicepreşedinte al CJ Bhor în mandatul precedent. Pe de altă parte, Mang a recunoscut că sunt probleme cu salarizarea la DGASPC, dar că lucrurile vor fi rezolvate în următoarele două luni. El a menţionat că se va face o analiză a ceea ce se întâmplă la Direcţia pentru Protecţia Copilului, precizând că în primele şase luni ale anului trecut fosta conducere a CJ Bihor a angajat 45 de persoane. „Ceea ce am dat azi e ceea ce am preluat: discrepanţe destul de mari între salarii. Peste 8.000 lei este salariul unui manager public la DGASPC şi peste 4.000 lei cel al unui director din CJ”, a mai afirmat Ioan Mang. Salarizarea a fost aprobată doar pentru două luni (iulie şi august), din septembrie urmând să fie introdusă o altă grilă de salarizare.

 

Execuţia bugetară

Tot în şedinţa de ieri au mai fost discuţii legate de execuţia bugetară pe primele şase luni ale anului, liberalii constatând că, din cele 10 milioane lei prognozate să fie obţinute din PNDL 1, au fost decontate doar 4 milioane lei. Conducerea CJ Bihor susţine că aceşti bani depind de lucrările executate la drumul Leş-Tinca-Beliu, însă constructorul nu a reuşit să termine lucrarea, promiţând că va fi totuşi gata până la sfârşitul anului. O altă problemă a fost legată activitatea comisiei sociale. Liberalul Dacian Foncea a reclamat atitudinea şefei acestei comisii, social-democrata Stela Babău, susţinând că „nu există dialog” şi că aceasta nu cunoaşte materialele ce urmează să fie discutate în comisie. Motiv pentru care grupul liberal a părăsit şedinţele comisiei, iar în plen au anunţat că nu votează niciun proiect care a trecut prin această comisie. Preşedintele Pasztor Sandor le-a spus liberalilor că dacă sunt probleme cu vreun proiect şi consilierii au nevoie de lămuriri atunci iniţiatorul proiectului trebuie să vină să dea explicaţii, nu preşedintele comisiei. „Eu cred că un consilier judeţean trebuie să cunoască textul proiectului în momentul în care se prezintă la comisie. Mai degrabă atitudinea doamnei consilier i-a deranjat pe consilierii PNL nu necunoaşterea textelor”, a precizat Ionel Avrigeanu.