Poetul, eseistul, romancierul şi dramaturgul Paşcu Balaci a lansat miercuri, 18 mai, în Sala Mare a Primăriei Oradea, volumele „Regina şi martirii”, „A fost foarte frumos, mi-a părut foarte bine…” şi „Sonetele Sfântului Munte Athos”. Sala „Traian Moşoiu” a fost neîncăpătoare, poeţi, critici, scriitori, profesori şi profesori universitari, directori de instituţii publice, aducând felicitări unuia dintre cei mai prolifici autori bihoreni.

 

Tripla lansare de carte a avut o semnificaţie deosebită în contextul în care, în luna mai, Paşcu Balaci a împlinit o „vârstă a maturităţii”, aşa cum sublinia directorul Revistei Familia, Ioan Moldovan, vârsta de 60 de ani. La prezidiu, alături de Ioan Moldovan, au stat profesorul Teodor Rif, critiul literar Ioan Simuţ şi omul de afaceri Viorel Micula, prieten din copilărie al autorului.

„Paşcu Balaci a citit de mic copil şi nu încetează nici astăzi să citească. Atâta citire a acumulat în firea lui, încât din aceste izvoare a început să scrie. Iar hărnicia lui în scriere este admirabilă. Scrisul este o altă deschidere a sufletului său spre artă şi literatură”, a spus Ioan Moldovan. „Paşcu Balaci este un dramaturg foarte interesant, un cutezător care nu se sfieşte să abordeze mari teme, diverse modalităţi, şi o face cu exaltare. În rândul dramaturgilor contemporani, Paşcu Balaci este o figură aparte”, a mai subliniat Moldovan.

Volumul „Regina şi martirii” este o frescă dramatico-politico-istorică în şapte acte, a cărei acţiune se derulează din 3 august 1915, când Regina Maria vizitează Balcicul din Cadrilater, unde va fi înmormântată inima ei, şi până în 19 aprilie 1919, când de Sfânta sărbătoare a Paştelui, este eliberat Beiuşul. Al doilea volum, „A fost foarte frumos, mi-a părut foarte bine…”, a fost prezentat chiar de autor, într-un mod inedit. Astfel, cu sprijinul actorului Emil Sauciuc, Paşcu Balaci a prezentat un dialog concludent din lucrarea dramatică, spre bucuria audienţei.

Despre dramaturgul bihorean a dat referinţe tot directorul Revistei Familia. „Miza este dovada unei extraordinare voinţe de a demosntra adevăruri istorice. Paşcu Balaci stăpâneşte arta dialogului, a simetriilor, a construcţiei dramatice. Are ştiinţa de a se documenta. Această carte dezvăluie elemente de detaliu de la cermoniile desfăşurate la curtea imperială, până la cutumele vieţii de garnizoană sau relaţiile dintre împărat şi oamenii politici. Piesa este rodul unor ani îndelungaţi de lucru şi în prevăd un viitor frumos, atât în teatrul radiofonic, cât şi pe scenă”, a declarat Moldovan.

Unul dintre invitaţii speciali ai evenimentului, diriginte al elevului Balaci, profesor de latină, Teodor Rif, a făcut o prezentare deosebită a cărţii „Sonetele Sfântului Munte Athos”, dând exemple din cele peste 60 de sonete pe care le-a citit înainte de lansare.  „Poetul Pașcu Balaci manifestă o predilecție deosebită pentru sonet, poezie cu formă fixă, alcătuită din 14 versuri, două catrene și două terține, dar și cu alte constrângeri de ritm și rimă, înverșunându-se, parcă, să demonstreze că acest fel de poezie, în ciuda vechimii sale, rămâne actual. În toate scrierile sale, Pașcu Balaci mânuiește cu precizie stilistică graiul nostru bihorean, încadrându-l excepțional în ceea ce numim, îndeobște, limba română literară”, a mai spus Teodor Rif.

Referiri la sonetele sale a făcut şi criticul literar Ioan Simuţ. „Paşcu Balaci este primordial dramaturg. Iar în sonetele lui se văd urmele dramaturgului, dar şi ale reportajelor pe care le-a făcut. Pascu Balaci relatează sub formă de sonet experienţe, iar efortul de elaborare şi construcţie este lăudabil. Autorul nu alătură întâmplător, ci construieşte o relatare spirituală. Adaugă explicaţii culturale, istorice, de limbă greacă sau latină”, a spus Ioan Simuţ. „La Paşcu Balaci am remarcat o inovaţie pe care nu am mai întâlnit-o la nimeni, deşi am căutat în istoria sonetului românesc. Trecerea unei propoziţii dintr-un vers în altul sau dintr-o strofă în alta. Prin aceasta, scriitorul intervine într-o tradiţie puternică, aceea de a păstra independenţa fiecărei strofe. Este o încercare de inovare la care aş mai adăuga că în trei sferturi din tradiţia lui sonetul a fost poezie de dragoste”, a remarcat Simuţ.

Chiar dacă nu a vorbit în particular despre volumele lansate, la finele prezentării omul de afaceri Viorel Micula a mărturisit că a venit la eveniment cu mare bucurie şi a fost plăcut impresionat. Viorel Micula a recunoscut că-l leagă multe amintiri de scriitorul Paşcu Balaci şi a subliniat că perseverenţa, alături de comoara din suflet, l-au ajutat să ajungă un scriitor recunoscut. „În poezie, este ca în viaţa: soarta se sprijină pe cel care o făureşte”, a subliniat Viorel Micula.

Deşi are peste 20 de volume publicate, este singurul scriitor bihorean înscris într-o asociaţie din Capitală, iar piesele sale au fost jucate pe scena teatrelor din Iaşi, Bucureşti sau Oradea şi au fost difuzate în cadrul emisiunilor de teatru radiofonic. Paşcu Balaci, prin scurta prezentare pe care realizat-o la finele lansării, a făcut o mărturisire emoţionantă: cea mai mare bucurie a cariereie sale a fost când, elev fiind, i-au fost publicate primele rânduri în revista şcolii, „Anii de ucenicie”.