Aproape o mie de primari din România și Republica Moldova s-au întâlnit la Palatul Parlamentului, edilul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, cerându-le celor prezenți sprijinirea financiară a primăriilor din Republica Moldova pentru susținerea parcursului european al țării vecine.

 

„Ar fi bine ca frontiera de la Prut să devină istorie și ar fi bine într-adevăr unirea nu doar să o sărbătorim, să o cântăm, dar să reușim să o construim, doar că pentru aceasta avem în spate deja 25 de ani care, dincolo de lucrurile bune care s-au întâmplat, ne ceează anumite dificultăți”, a spus Chirtoacă (foto). El a apreciat că Republica Moldova este la o mare răscruce. „Forțele proeuropene sunt într-o dificultate fără precedent, iar forțele radicale proruse cresc ca pe drojdie, cel puțin susținerea lor, pretind ei, și așa arată și în sondaje, ceea ce înseamnă că la următoarele alegeri parlamentare ne paște un pericol foarte mare. Credibilitatea autorităților centrale este undeva la nivelul firului de iarbă din păcate. Adresez un apel către colegii de peste Prut și către toți colegii europeni: în cazul în care vor avea loc înfrățiri sau sunt deja înfrățiri, atunci aceste înfrățiri ar trebui cumva și bugetate în bugetele locale din România. (...) Dacă acest lucru s-ar întâmpla în fiecare an cu un plus de 10, 20, 50, 100 de mii de euro la nivelul fiecărei localități, atunci ar avea loc efectul picăturii chinezești - oamenii, comunitatea locală ar vedea că ceva bun se întâmplă în jurul gospodării lor și asta le-ar da încredere să susțină direcția proeuropeană a Republicii Moldova”, a argumentat Dorin Chirtoacă. El a arătat că multe milioane de euro au ajuns la autoritățile Republicii Moldova în ultimii ani, dar din păcate s-au oprit la nivelul Guvernului.

„'În cazul în care cu bani mult mai mici s-ar face investiții la nivelul fiecărei localități, impactul ar fi incomparabil mai mare. Dacă o primărie din România câștigă un proiect european de câteva zeci de mii de euro poate drept compensație din sursele proprii suma egală cu proiectul european câștigat se transferă în beneficiul localității înfrățite din Republica Moldova. Din câte cunosc legea premite acest lucru, este o OUG, dacă nu greșesc, promovată de colegii cu care suntem în relații mai apropiate (...) le sunt recunoscător pentru că este o portiță prin care banii pot ajunge din bugetele locale din România în Republica Moldova fără niciun fel de DNA și alte aventuri pe care mai suportă primarii din România la ora actuală”, a mai arătat primarul.

Unul dintre obiectivele evenimentului organizat de asociația unionistă Acțiunea 2012 a fost înfrățirea localităților din România și Republica Moldova pentru stabilirea unor acțiuni commune pentru dezvoltare în domeniile economic, educational, cultural și sportiv.