Indemnizația socială pentru pensionari s-a majorat cu 30%, de la 1 martie, de la 400 de lei la 520 lei, urmând ca 1.022.168 de persoane să beneficieze de mărire, potrivit Ministerului Muncii.

„Indemnizația socială se acordă din bugetul de stat ca diferență între plafonul social de 520 lei și nivelul pensiei cuvenite pe baza contributivității. Precizăm că această indemnizație nu reprezintă o categorie de pensie distinctă, de sine stătătoare, care să se acorde necondiţionat, ci este o limită de venit la care se ridică orice pensie stabilită pe baza contributivității, dacă este mai mică de plafonul respectiv”, transmite Ministerul Muncii printr-un comunicat de presă. Beneficiarul trebuie să fie pensionar al sistemului public de pensii din România, să aibă domiciliul în România, iar cuantumul însumat al veniturilor din pensii și din alte drepturi, stabilite și plătite prin casele teritoriale de pensii în baza unor legi speciale, trebuie să fie sub nivelul maxim legal al indemnizației sociale.

„Măsura privind majorarea cuantumului indemnizației sociale face parte din obiectivele prioritare stabilite în cadrul Programului de guvernare pentru perioada 2016 - 2020, ca măsură de reducere a sărăciei şi de îmbunătăţire a standardului de viaţă al populaţiei. În acest context, începând cu 01 iulie 2017 valoarea punctului de pensie va crește la 1.000 lei”, mai anunţă ministerul.