Clubul Sportiv Xterra Oradea, în parteneriat cu Primăria Oradea, Consiliul Judeţean Bihor şi Federaţia Română de Triatlon, organizează mâine, în trei locaţii diferite, cea de-a 7-a ediţie a celui mai important concurs de triatlon din ţară, Arobs X-man România 2016. Dacă la ediţia de anul trecut au luat startul aproximativ 350 de sportivi, de data aceasta aproape 400 de concurenţi vor lupta pentru titlul de Iron Man (Om de fier) sau half Iron Man.

 

Cele trei locaţii în care se va desfăşura Campionatul Internaţional de Triatlon pe distanţă lungă vor fi lacul de la Săldăbagiu pentru proba de înot, zona Paleu - Cauaceu pentru proba de ciclism şi Parcul Brătianu, pentru proba de alergare. Vor exista două probe: Iron Man, pe distanţă lungă (3.800 m înot, 180 km bicicletă, 42,2 km alergare) şi half Iron Man (1.900 m înot, 90 km bicicletă, 21 km alergare), dar și probe de ștafetă și probă Iron Family. Proba pe distanţă lungă a adus la Oradea peste 100 de sportivi, în timp ce pe distanţa scurtă se vor întrece 124 de competitori. Startul se va da în jurul orei 07.00, la Hanul Pescarilor, unde va avea loc proba de înot, urmând ca finish-ul să aibă loc în Parcul Brătianu (în jurul orei 13.00, pentru half Iron Man, şi după ora 16.00, pentru Iron Man) odată cu terminarea probei de alergare. „Cu toate că ne aşteptăm la temperaturi foarte ridicate, suntem pregătiţi şi vom asigura toate condiţiile necesare pentru ca sportivii să poată duce cursa până la capăt”, a declarat Istvan Szokolszky, președintele CS Xterra Oradea.

 

Participare internaţională

Competiţia va avea la start aproximativ 50 de sportivi din ţări precum Polonia, Slovacia, Croaţia, Italia, Franţa şi Ungaria. Inclusiv preşedintele FR de Triatlon, Klosz Peter, va concura mâine la Oradea. „Am revenit la Oradea în două posturi, una de oficial şi alta de concurent. Este al 4-lea an consecutiv când organizăm evenimente sub egida federaţiei în acest oraş. Triatlonul devine pe zi ce trece un sport de masă, iar ţelul nostru este acela de a avea sportivi la olimpiadă într-un viitor cât mai apropiat”, a declarat Klosz Peter. Unul dintre sportivii care vor lua startul pe distanţa half Iron Man este şi Deak Zsombor, un triatlonist profesionist care se pregăteşte în Australia. „De patru ani m-am mutat în Australia datorită faptului că mă pot antrena tot anul. Particip la competiţii pe acel continent, dar şi în Asia şi în fiecare an revin cu plăcere la concursul din Oradea” a spus Deak Zsombor.

 

„Mereu mi-a plăcut să-mi testez limitele”

Doar 5-6% dintre concurenţi sunt triatlonişti profesionişti, restul fiind amatori care vin după o pregătire de 6-8 luni. „Organizarea este punctul nostru forte. Doar 5% din cei care iau startul abandonează până la final, ceea ce este foarte puţin faţă de competiţiile de acest gen din Ungaria sau Croaţia”, a mai adăugat Istvan Szokolszky. Cu toate că vor fi aproximativ 400 de concurenţi, doar 4 dintre aceştia sunt orădeni. Printre ei se numără şi Bako Anamaria, de la CS Xterra, care este vicecampioană naţională pe distanţa lungă. „Sunt o sportivă amatoare şi mă antrenez doar în timpul liber. Pentru competiţia din acest an (a 4-a participare), aşteptările mele sunt mai mari, deoarece m-am pregătit mai bine. Particip la triatlon, deoarece mereu mi-a plăcut să-mi testez limitele”, a afirmat Bako Anamaria.

 

Premii consistente în bani

Evident că pentru un asemenea efort, organizatorii au pus la bătaie premii consistente în bani. Astfel, atât băieţii, cât şi fetele care se vor clasa pe unul din primele 5 locuri la distanţa lungă vor primi următoarele sume: 600 euro – locul I, 500 euro – locul al II-lea, 400 euro – locul al III-lea, 300 euro – locul al IV-lea şi 200 euro – locul al V-lea. La half Iron Man, primul clasat va primi 400 de euro, al 2-lea - 300 euro, al 3-lea - 200 euro şi al 4-lea - 150 euro.