Andrei Togor, de la Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, a prezentat miercuri, într-o conferință de presă, câteva aspecte privitoare la practicarea pescuitului recreativ în județul Bihor. Potrivit acestuia, AJVPS Bihor nu se împacă cu ideea că acel „monopol” pe care l-au avut ei timp de zeci de ani privind gestionarea fondurilor piscicole a fost rupt odată cu apariția altor asociații de pescari.

 

Togor a menționat că Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) a încheiat anul trecut un act adiţional cu Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Bihor, la contractul din 1987, care îi conferă dreptul să gestioneze apele de pescuit din Bihor pentru încă cinci ani, dar şi eliberarea permiselor.

„Cei de la AJVPS flutură un act adițional, pe care ei l-au semnat anul trecut cu Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), care este administratorul resurselor acvatice vii, la nivel național, act adițional pe care ei l-au obținut la un contract din anul 1987. Or nu știu cât de actual poate fi un contract de acum 30 de ani!”, spune Andrei Togor.

„Noi am făcut împreună cu mai multe asociații din Hunedoara, Timișoara și Arad o minută cu ANPA, prin care aceștia s-au angajat să ne facă și nouă aceste acte adiționale, care am constatat că sunt atât de importante. Acest demers a fost făcut în iulie anul trecut. Ba mai mult, ANPA recunoaște acest contract al nostru, și noi, și cealaltă asociație din Bihor avem contracte pe aceleași ape”, mai spune Togor.

Una peste alta, anul acesta, în luna mai, AJVPS Bihor a intentat și un proces, cerând ANPA să emită o decizie prin care să interzică Asociației Aqua Crisius „exploatarea prin pescuit recreativ a resursei acvatice vii”.

Togor este de părere că membrii Aqua Crisius sunt pescari aflați în legalitate, cu toate că apele pe care pescuiesc nu sunt gestionate de asociaţia unde ei sunt membri.

În 2007, APS Aqua Crisius a încheiat un contract cu ANPA pentru gestionarea unor cursuri de apă, astfel încât și membrii acestei asociații au primit permise de pescuit.

„Contractul nostru cu ANPA prevede explicit că este valabil pe durata existenţei asociaţiei”, menționează Andrei Togor.

„Începând din acest an, a fost emis un act normativ prin care s-a încercat, teoretic, atribuirea acestor ape la nivel național. A fost prevăzută inclusiv existența unui plan de management a apelor pentru care s-a „licitat”, însă, din păcate, acest ordin a ieșit fără o consultare cu toți factorii implicați în acest domeniu, pentru că am fi avut și noi niște puncte de vedere”, consideră Togor.

Acesta este de părere că în momentul în care o asociație de pescari sau o entitate preia în atribuire gestionarea unei ape, aceasta trebuie să aibă anumite obligații, pentru a asigura calitatea pescuitului: ape curate, populate și păzite! Andrei Togor spune că acest lucru nu s-a întâmplat și că acest ordin a ieșit cu dedicație pentru vechile asociații.

„Bineînțeles că am licitat și noi, însă dosarul nostru a fost respins, întrucât a fost nevoie de un certificat de grefă, iar al nostru depășise termenul de 30 de zile, pentru că această procedură a avut loc în perioada de vacanță judecătorească”, menționează acesta.

Aqua Crisius a depus o contestație, la fel ca şi altă asociație din Hunedoara care n-a avut certificat de grefă, însă în cazul asociaţiei din Bihor contestaţia a fost respinsă, în vreme ce pentru celălalt ONG a fost admisă.

„Dovadă mai mare despre mafia care activează în acest domeniu al reglementărilor pescuitului recreativ nu cred că poate să existe!”, consideră Togor. În aceste condiții, Asociația Aqua Crisius a contestat în instanţă rezultatul selecţiei ANPA. „Am apelat la avocatul care a câștigat procesul cu Padișul, pentru a ne găsi dreptatea în justiție. Avocatul a formulat o contestație la această procedură prin care s-au cerut trei lucruri: să se reverifice dosarul Asociației Aqua Crisius, să se reverifice dosarul celeilalte asociațiii concurente și să se anuleze procesul verbal prin care Comisia de Evaluare a prezentat rezultatele evaluării”, a mai spus Togor, care consideră că la nivel național există o aversiune fără precedent față de asociațiile mici. În ediţiile viitoare vom reveni asupra subiectului cu poziţia oficială a AJVPS Bihor.