Ce poate fi mai plăcut într-o zi geroasă de ianuarie decât o îmbrățișare caldă? Mai mulți elevi și studenți orădeni au marcat, ieri, Ziua Internațională a Îmbrățișărilor, organizând, la Oradea, o acțiune stradală, intitulată „O îmbrățișare călduroasă, pentru o zi friguroasă”.

 

Evenimentul s-a desfășurat pe Pietonala Orădeană, și a fost organizat de un grup de elevi de la Liceul „Don Orione”, împreună cu studenţii de la Departamentul de Psihologie. Timp de două ore, tinerii au oferit trecătorilor un zâmbet și o îmbrățișare caldă, în ciuda vremii geroase de afară. Pe tot parcursul traseului, ei au împărțit mici pliante oamenilor și au purtat pancarte pe care erau scrise mesaje dedicate acestei zile. În fruntea grupului, s-a aflat o elevă în scaun cu rotile de la Liceul „Don Orione”, care a oferit îmbrățișări trecătorilor. Un moment inedit a fost acela când jandarmii și polițiștii care vegheau la buna desfășurare a evenimentului au fost îmbrățișați de către organizatori, dar și ziariștii și cameramanii. 

Evenimentul a avut loc la iniţiativa a două eleve din clasa a VI-a A de la Liceul „Don Orione” - Tania Bondor şi Alesia Gavriş, cu susţinerea Consiliului Şcolar al Elevilor „Don Orione” şi a studenţilor de la Departamentul de Psihologie, Universitatea din Oradea.

„Când am pornit această acțiune, ne-am gândit, în primul rând, la oamenii care au nevoie de afecțiune, de un sentiment frumos, poate o îmbrățișare”, ne-a declarat Tania Bondor, una dintre inițiatoarele evenimentului. 

„Noi am mai organizat o acțiune similară la nivelul școlii, pentru a vedea cum reacționează cei din jur, întrucât nu eram sigure că evenimentul va ieși așa cum ne dorim. Am umblat prin școală, iar profesorii și colegii noștri au reacționat foarte bine. De această dată, ne-am gândit să le oferim oamenilor de pe stradă o îmbrățișare călduroasă, într-o zi friguroasă”, ne-a spus și Alesia Gavriș.

Elevii de la Liceul „Don Orione” au fost însoțiți de Ioana Drugaș, psihologul școlii, iar studenții de la Psihologie, de către Ioana Bordaș, cadru didactic la facultate. Specialiștii spun că îmbrăţişarea este o formă a intimităţii fizice, a căror beneficii, conform literaturii de specialitate din domeniul psihologiei, pot fi: scăderea tensiunii arteriale, creşterea nivelului de dopamină, oxitocină şi endorfină (hormonii fericirii, dragostei şi ataşamentului).