În perioada 26-28 mai, în Cetatea Oradea, se va desfășura prima ediție a evenimentului „Primăvara din grădină”, care va reuni un târg cu standuri ale comunelor și producătorilor din Bihor, o serie de workshop-uri şi concursuri, precum și activități educative dedicate copiilor. 

Manifestarea va aduna în Cetatea Oradea producătorii și consumatorii din județul Bihor, pentru a promova consumul de produse locale și un stil de viață sănătos. Detalii despre eveniment au prezentat miercuri, 24 mai, într-o conferință de presă, Dorin Popa, președintele ACPPA „Crișana”, Traian Bodea, vicepreședintele Consiliului Judeţean Bihor, Mihai Jurca, directorul executiv APTOR, Mircea Jacan, directorul CJCPCT Bihor, și Eugen Negruțiu, consilier Cetatea Oradea. Deschiderea oficială a manifestării va avea loc vineri, 26 mai, de la ora 17.30.

În cele trei zile ale manifestării, vor fi organizate workshop-uri dedicate producătorului, consumatorului, precum și industriei ospitalității din Bihor, ca de exemplu: „Învață să vinzi direct din grădină” (vineri, 26 mai, la ora 15.00), „Turismul gastronomic în Bihor” (vineri, 26 mai, la ora 18.30), „Oportunități de dezvoltare a industriei ospitalității din Bihor” (sâmbătă, 27 mai, la ora 11.00).

O salată uriașă

Produsele exclusiv bio, de la producători locali, vor fi vedetele celor 2.000 kg de salată, pregatită chiar în fața curioșilor. Sub coordonarea Asociației Bucătarilor Profesioniști din România, salata uriașă va fi gata să le ofere celor prezenți un spectacol culinar, sâmbătă, 27 mai, de la ora 17.00. Tot în ideea de mâncare sănătoasă, în data de 27 mai, sâmbătă, de la ora 15.00, pe scena din Cetate, se va desfășura un concurs de gătit între liceele din Bihor cu specific de industrie alimentară jurizat de Asociația națională a bucătarilor și cofetarilor din România. Pentru a implica și copiii în acest demers de a mânca sănătos, duminică, 28 mai, va fi organizat un concurs de mini master chef, intitulat „Le petit Chef”, gestionat și regizat de Chef Tiberiu. Copiii mai mici vor avea și ei o activitate denumită „Salata virtuală”, unde vor realiza un puzzle cu legume de primăvară care va fi premiat printr-o tombolă cu o trotinetă, duminică, 28 mai, la ora 16.00.

Pentru că serile de primavără merg mână în mână cu muzica din „Anotimpurile” lui Vivaldi, deschiderea evenimentului va fi făcută de Orchestra Filarmonicii Oradea vineri, 26 mai, de la ora 18.00, printr-un concert în aer liber.

Trupa Taxi va concerta pe scena din Cetate sâmbătă, 27 mai, de la ora 20.00, iar duminică, 28 mai, programul artistic se va încheia cu un concert susținut de Adda. În plus, în fiecare zi, între orele 19.00 și 21.00, va avea loc un program folcloric susținut de ansambluri folclorice și interpreți din Bihor și organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPTC) Bihor.

Pe de altă parte, în cadrul manifestării va fi promovată mișcarea ca atitudine sănătoasă, în colaborare cu săli de fitness din Oradea, sâmbătă, 27 mai, de la ora 14.00, prin prezentarea unor exerciții de menținere a sănătății fizice. De asemenea, mișcarea va fi promovată și printr-o defilare a doamnelor cu biciclete, care va avea loc duminică, 28 mai, de la ora 17.00, cu sprijinul organizației Skirt Bike.

„În jur de 30 de producători din Bihor vor fi prezenți în Cetate. Vom avea salată, roșii, ceapă, conopidă, varză, dar și produse conservate (ex. murături, gem etc.) și apicole. De asemenea, vor fi căpșuni din belșug, cireșele nu s-au copt încă. Prețurile produselor sunt o opțiune a producătorilor, noi doar le-am recomandat, dar nu le putem impune. Noi, asociația, le plătim chiria standurilor”, a menționat Dorin Popa la conferința de presă. 

Evenimentul „Primăvara din grădină” este organizat de Primăria municipiului Oradea, prin Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune,  ACPPA „Crișana” - Asociaţia pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare Crişana, Consiliul Judeţean Bihor, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor și Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor. Intrarea la eveniment va fi liberă.