Senatul Universității din Oradea l-a suspendat ieri din funcție pe Constantin Bungău, pentru că, aflat în arest la domiciliu, acesta nu își mai putea îndeplini sarcinile. Președintele Senatului, Sorin Curilă, a declarat pentru Crișana că va trimite astăzi documentele către Ministerul Educației și speră să primească răspuns rapid pentru a-l păstra în funcție pe interimarul Marcel Roșca.

 

49 de senatori au votat joi pentru suspendarea din funcție a rectorului Constantin Bungău în timp ce patru s-au pronunțat împotriva suspendării și cinci senatori s-au abținut. Pentru păstrarea în funcția de ordonator de credite, rector interimar, a prorectorului Marcel Roșca au votat 56, doi s-au abținut și niciunul nu a fost împotrivă.

„Mâine (n.r. - vineri) vom trimite documentele către Ministerul Educației și așteptăm până cel târziu săptămâna viitoare, ordinul de suspendare al rectorului Constantin Bungău și cel de numire al interimarului Marcel Roșca. Suntem convinși că vom primi foarte repede ordinele de la Ministerul Educației pentru că din 26 expiră interimatul profesorului Roșca și nu mai este cine să semneze acte”, a spus, pentru Crișana, președintele Senatului Universității din Oradea, Sorin Curilă.

Senatorii au organizat ședința joi, în așa fel încât să nu fie nici foarte aproape de data la care îi expiră interimatul prorectorului Marcel Roșca, și nici înainte de pronunțarea Tribunalului Bihor pe cererea de prelungire a arestului la domiciliu al rectorului Constantin Bungău. De menţionat că senatorii au decis suspendarea rectorului doar pe perioada în care nu poate să-şi exercite funcţia.

 

Dosarul șpagă la Universitate

Tribunalul a decis, luni, ca universitarii orădeni acuzaţi de corupţie să rămână în arest la domiciliu până la sfârşitul lunii august. Decizia nu a fost definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Oradea.

Rectorul Constantin Bungău, Floare Chipea şi soţii Dindelegan au fost reţinuţi şi ulterior arestaţi preventiv. Magistraţii le-au pus în vedere să nu comunice între ei (cu excepţia soţilor Dindelegan) şi nici cu ceilalţi patru suspecţi sau cu cei 39 de martori din dosar. După cum se ştie, Bungău este acuzat de trafic de influență și luare de mită, Floare Chipea de trafic de influență și luare de mită, Camelia Maria Dindelegan este acuzată de săvârșirea a două infracțiuni de cumpărare de influență și șase infracțiuni de dare de mită, şi soţul celei din urmă, preotul Vasile Marin Dindelegan, pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la cumpărare de influență și șase infracțiuni de complicitate la dare de mită. Floare Chipea ar fi primit de la Camelia Dindelegan, cu ajutorul soţului ei, Vasile Marin Dindelegan, foloase în valoare totală de 8.640 lei, constând în plata unor materiale și a manoperei lucrărilor de renovare la locuința familiei decanului, bijuterii din aur şi o pereche de pantofi de damă. Constantin Bungău ar fi primit de la Camelia Dindelegan, tot cu ajutorul soțului, foloase în valoare de aproximativ 3.000 lei, constând în două perechi de butoni de aur, o icoană argintată, un parfum bărbătesc și o cravată bărbătească. Camelia Dindelegan este acuzată că a dat mită nu doar decanului şi rectorului, ci şi unor membri ai comisiei de concurs pentru postul didactic de profesor universitar din cadrul Departamentului de Psihologie al Facultății de Științe Socio-Umane. Membrii comisiei sunt de asemenea anchetaţi în dosar, împotriva acestora DNA nesolicitând însă nicio măsură preventivă. Atât rectorul cât şi Floare Chipea au respins acuzaţiile, arătând că bijuteriile primite, considerate mită de către procurori, au fost, cel puţin în cazul lui Floare Chipea, cadouri oferite de Dindelegan cu ocazia zilei de naştere.