Și în 2017, Oradea se alătură orașelor care sărbătoresc „Ora Pământului”. Anul acesta, manifestările au loc sâmbătă, 25 martie, în Piața Unirii, între orele 20.30-21.30 . Rotaract Oradea și Comunitatea Scoutistilor Orionini au pregătit un program divers de activități artistice, culturale, muzică și amplasarea îndrăgitelor gulguțe.

 

Timp de o oră, iluminatul publicitar și arhitectural al unor clădiri va fi oprit, pentru a contribui activ la salvarea resurselor planetei.

Chiar dacă evenimentul este unul simbolic, recomandat ar fi ca fiecare dintre noi, în propriile case, să oprim consumul de energie atunci când este posibil.

Programul serii va fi următorul: la ora 19.30 - aranjarea gulguțelor în Piața Unirii; ora 20.30 - stingerea parţială a luminilor din centrul oraşului; stingerea luminilor exterioare şi de iluminat ambiental în Piata Unirii, timp de o oră; moment susținut de Prietenii veseliei - cu două personaje îndrăgite; între orele 20.30 - 20.50 - momente artistice live ale elevilor de la Liceul de Arte; 20.50 - 21.00 - Organizaţia Naţională Cercetaşii României; 21.00 - 21.15 - dans H2O; 21.15 - 21.30 - joggleri cu foc.

În paralel, în Cetatea Oradea, între orele 19.00 - 22.00, va avea loc o dezbatere pe tema poluării luminoase și a efectelor acesteia urmată de observații astronomice, eveniment organizat de Astroclubul Meridian Zero Oradea.

Scopul acţiunii „Ora Pământului” este acela de a trage un semnal de alarmă privind amplitudinea actuală a efectelor încălzirii globale, de a sublinia necesitatea efortului susţinut pentru reducerea poluării planetei, evenimentul fiind şi un mijloc de promovare a soluţiilor „verzi”, de combatere a schimbărilor climatice, de transmitere către cetăţenii Oradiei a unui mesaj ecologic şi de conştientizare a societăţilor comerciale, instituţiilor şi cetăţenilor asupra adoptării unei conduite ecologice, în scopul schimbării comportamentului de consum, în vederea gospodăririi durabile a resurselor energetice – resurse neregenerabile şi epuizabile. Mesajul transmis anul acesta este „Dăruieşte naturii energia ta”.

În urmă cu 10 ani, la Sydney, Australia, a avut loc cea mai mare mișcare de mediu din istorie privind consumul de energie. De-atunci, în fiecare an, milioane de cetăţeni sărbătoresc Ora Pământului şi atrag atenţia asupra impactului pe care acţiunile oamenilor îl au asupra mediului.