În ultimele două zile zeci de arbori sănătoşi au fost puşi la pâmânt pe Calea Borşului, în vecinătatea Societăţii de Termoficare, culmea în una dintre cele mai poluate zone ale oraşului. Defrişarea s-a făcut la comanda Primăriei Oradea şi are şi o... justificare: este vorba despre plopi al căror puf înfundă filtrele centralei pe gaz pusă în folosinţă nu demult de Termoficare Oradea.

 

„Un pogrom vegetal”

Adresele de mail ale redacţiilor orădene au fost invadate ieri de imagini cu „măcelul” de pe Calea Borşului, nimeni neputând înţelege de ce ar putea fi „exterminaţi” nişte arbori sănătoşi într-o zonă în care poluarea atinge, probabil, cel mai înalt nivel din municipiu. „Îndrăznesc să vă semnalez că, parcă în dispreţ faţă de nobilele poziţii luate de presa locală în ultimele zile, adevăratul pogrom vegetal declanşat de administraţia Oradiei împotriva arborilor din acest oraş continuă la un nivel greu de închipuit. În aceste zile, pe şoseaua Borsului, una din cele mai poluate zone ale oraşului (!), se taie în draci, parcă în răzbunare. Zeci de copaci - sănătoşi, vă rog să priviţi trunchiurile - au căzut sub lanţul drujbelor. Consider că, atâta timp cât firmele zise specializate sunt plătite conform cantităţii muncii prestate, nu există nicio speranţă de mai bine. Acest dement masacru vegetal ar trebui înlocuit cu grija faţă de ceea ce este viu şi, evident, cu reale lucrări de întreţinere a coronamentului, acolo unde acestea sunt necesare”, ne-a scris Florin Budea, preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică (CRSE).

Conform declaraţiilor reprezentanţilor Primăriei Oradea, s-a ajuns la aceste măsuri în urma solicitărilor făcute de Termoficare, care a solicitat Primăriei să taie arborii din zona centralei noi pentru că puful produs de aceştia înfundă filtrele. „Plopii produc un fel de puf, care înfundă filtrele de la centrala nouă. Împreună cu reprezentanţii Termoficare şi reprezentanţii Agenţiei de Mediu, s-a luat decizia să fie tăiaţi 36 astfel de arbori, în acest sens existând şi autorizaţie de tăiere. Primăria a cerut avizul şi de la Poliţie, astfel încât să nu fie perturbat traficul în zonă”, ne-a declarat Csilla Petri, consilier în cadrul Biroului de Comunicare al Primăriei Oradea.

 

Promit replantări în toamnă

Acţiunea a fost finalizată ieri, 25 aprilie, Primăria transmiţând, prin intermediul unui comunicat de presă, că în locul arborilor tăiaţi, vor fi plantaţi alţii. „Am solicitat printr-o adresă transmisă societăţii de termoficare să menționeze speciile care pot fi plantate conform Planului Urbanistic General, fără ca acestea să afecteze funcționarea centralei, asigurând astfel protejarea filtrului. Urmează ca în campania de plantări din toamna următoare să fie plantați alte specii de arbori în zona societății de Termoficare”, a precizat viceprimarul Florin Birta. Trebuie precizat, însă, că potrivit regulamentului de spaţii verzi al Oradiei, pentru fiecare copac sănătos tăiat este obligatorie plantarea altor cinci în loc. Apoi, să nu uităm câţi ani mai trebuie să treacă până arborii plantaţi acum vor ajunge la maturitatea celor „maziliţi”. De altfel, prezicerea ecologistului Florin Budea după ce municipalitatea a anunţat motivul tăierii arborilor chiar s-ar putea adeveri: „Veşti proaste! Aţi tăiat copacii, de acum înainte turbina se va bloca de la praf...”