A început greu ediţia de toamnă a bacalaureatului. 899 de elevi s-au înscris pentru a susţine proba scrisă la limba şi literatura română. 138 de elevi nu s-au mai prezentat la examen, iar doi au fost eliminaţi pentru că au intrat în săli cu materiale interzise.

 

După probele de competenţe, acolo unde nu au fost foarte mulţi elevi, o parte dintre ei având deja examenul dat sau diferite certificate lingvistice sau digitale care sunt luate în considerare, ieri elevii au intrat cu adevărat în focul examenului de bacalaureat.

„Pentru proba scrisă la limba şi literatura română s-au înscris 899 de elevi, 138 neprezentându-se la examen. Doi elevi au fost eliminaţi pentru că au intrat în săli cu materiale interzise, la centrele de examen de la Salonta şi Beiuş”, a spus, pentru Crişana, Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al Insectoratului Şcolar Judeţean Bihor.

În total, pentru ediţia de toamnă a bacalaureatului s-au înscris 1.470 de absolvenţi. Pentru aceştia sunt puse la punct cinci centre de examen, două în Oradea, la Liceul „L. Blaga” şi la „Transilvania”, unul în Aleşd, la „Constintin Şerban”, unul în Beiuş, la „N. Bolcaş” şi unul în Marghita, la „Horvath Janos”. Pe lângă acestea mai funcţionează şi o subcomisie la Salonta.

La filiera teoretică, profilul umanist; filiera vocaţională - profilul pedagogic elevii au avut la subiectul I un text din „Bordeiul de rezervă” a lui Gib. I. Mihăescu cu 9 cerinţe (sinonime, rolul virgulei, precizarea motivelor literare, trăsături ale genului epic etc). La subiectul II elevii au avut de scris un text argumentativ de 150-300 de cuvinte (care să respecte 3 cerinţe) despre rolul emisiunilor culturale în societatea actuală, iar la subiectul al III-lea elevilor li s-a cerut să redacteze un eseu de 600-900 de cuvinte (care să respecte 4 cerinţe) în care să prezinte tema şi viziunea despre lume într-un text poetic al lui Tudor Arghezi sau Ion Barbu.

 

Subiecte dificile şi la profilul real

La filiera teoretică, profilul real; filiera tehnologică; filiera vocaţională - toate profilurile cu excepţia celui pedagogic, elevii au avut tot trei subiecte cu câte 30 de puncte fiecare. La primul elevii au avut de răspuns la 9 cerinţe (sininime, rolul semnului de întrebare, motive literare, tipul de perspectivă narativă, rolul verbelor etc.) pornind de la un text din „Noaptea de Sânziene” a lui Mircea Eliade. La subiectul II elevii au avut de scris un text argumentativ de 150-300 de cuvinte (care să respecte 3 cerinţe) despre rolul comunicării în relaţia de prietenie, iar la subiectul al III-lea elevilor li s-a cerut să redacteze un eseu de 600-900 de cuvinte (care să respecte 4 cerinţe) în care să prezinte tema şi viziunea despre lume într-un text poetic aparţinând lui Mihai Eminescu, Lucian Blaga sau Nichita Stănescu.

După proba scrisă la limba şi literatura română, va avea loc examenul scris la limba şi literatura maternă, care se va desfăşura astăzi, unde, în Bihor, s-au înscris 78 de absolvenţi, şi proba obligatorie a profilului, pe 24 august, unde s-au înscris 901 concurenţi. După ultimul examen, proba la alegere a profilului de pe 26 august, la care s-au înscris 809 candidaţi, pe 29 august, se vor afişa primele rezultate. În aceeaşi zi, până la ora 16.00, se vor putea depune contestaţii, urmând ca notele finale să se afişeze pe 1 septembrie.

Anul trecut, în Bihor, la sesiunea de toamnă, rata de promovabilitate a fost de 21,88 %. La nivel naţional s-au înscris pentru bacalaureat 42.000 de absolvenţi.