A fost atmosferă festivă sâmbătă, 6 mai, în sala Traian Moșoiu a Primăriei Oradea, cu prilejul decernării Premiilor „Dr. Carol Mozes”. Laureatele ediției din acest an a evenimentului sunt patru asistente medicale, trei din Bihor, și una din Sălaj - Maria Ileana Ciurdaru, Elena Tabără, Moricz Ildiko şi Szami Erzsebet. Premiul „Dr. Mozes Carol”, dedicat asistenților medicali, a fost fondat de către senatorul Cseke Attila în anul 2011.

Manifestarea, moderată de Camelia Pășcui, i-a avut la prezidiu pe: Florian Bodog, ministrul Sănătății; senatorul Cseke Attila; dr. Foldes Adalbert, președintele Fundației Partium; dr. Aurel Mohan, președintele Fundației pentru Sănătate Bihor; Anna Mozes, fiica defunctului dr. Mozes Carol; Dacian Palladi, administratorul public al municipiului, și Lidia Bodrenciu, reprezentanta Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România – filiala Bihor. Printre cei prezenți în sală s-a aflat comandantul Spitalului Ministerului de Interne și o delegație de la această unitate medicală, cadre medicale din Oradea și județ, dar și medici și primari din străinătate.

„Când doctorul Mozes a făcut școală în Oradea, era o perioadă interesantă. Practic, în acele vremuri, a fost descoperită necesitatea ca îngrijirea bolnavilor să fie profesionistă. De cel puțin 20 de ani, accentuez faptul că cine îngrijește bolnavi în spitale, și nu numai, face parte dintr-o categorie superioară a intelectualilor. Această intelectualizare și această evoluție au, din fericire, în România, o bază școlară și o concepție educațională deosebit de bine pusă la punct”, a subliniat dr. Foldes Adalbert în discursul său. El și-a manifestat speranța ca acest eveniment, ajuns la cea de-a VII-a ediție, să se desfășoare mulți ani de acum încolo, în semn de recunoștință și apreciere pentru asistenții medicali care și-au dedicat cea mai mare parte din viața lor acestei meserii.

În continuare, a luat cuvântul Dacian Palladi, gazda evenimentului din partea Primăriei Oradea: „Decernarea Premiilor Dr. Mozes Carol este un eveniment care arată, încă odată, că administrația publică locală este interesată de ceea ce se întâmplă în domeniul sănătății. Suntem onorați să-i avem alături de noi pe cei trei ministri ai Sănătății (n.r. - Florian Bodog, Cseke Attila și Ritli Ladislau), față de care administrația publică locală își exprimă recunoștința și mulțumirea pentru dedicația pe care au avut-o față de sistemul medical orădean și bihorean. Este important în viață să avem evenimente prin care ne manifestăm recunoștința pentru o anumită profesie, pentru anumiți semeni care au pus bazele a ceea ce, mai apoi, viitorul a confirmat”, a spus Dacian Palladi.

Senatorul Cseke Attila, cel care a fondat Premiul „Dr. Mozes Carol” în anul 2011, a insistat în discursul său pe faptul că doctorul Mozes a lăsat în urma sa generații întregi de asistenți medicali devotați pacienților. „Doctorul Mozes a lăsat în urma sa mii de pacienți și familiile lor mulțumiți de abordarea pe care domnia sa a avut-o ca și medic specialist. Eu cred, în continuare, că doctorul Mozes Carol ne transmite în 2017 un mesaj, iar mesajul principal trebuie să fie pentru noi acela că fiecare la locul lui de muncă, în domeniul lui de activitate, are capacitatea de a realiza ceva în viață, are capacitatea de a face ceva, nu numai pentru el și familia lui, ci și pentru comunitatea din care face parte”, a arătat senatorul Cseke Attila.

Invitat special la eveniment, ministrul Sănătății, Florian Bodog, și-a manifestat bucuria de a fi prezent și la această ediție a decernării premiilor Mozes.

„Sunt absolvent al Academiei Mozes, și mă mândresc cu asta, iar prima carte din care am învățat medicină este „Tehnica îngrijirii bolnavului”, a doctorului Mozes. Cred că toți cei care am absolvit această școală de prestigiu din România avem ce să povestim, avem foarte multe realizări cu care ne putem mândri. În calitate de ministru al Sănătății, vă asigur că am rămas aceeași persoană. Pentru mine, este foarte important pacientul și specialistul din domeniul de sănătate, și vreau să demonstrez acest lucru atâta timp cât voi putea, știut fiind faptul că viața de ministru al Sănătății este destul de scurtă în România. Atâta timp cât voi fi acolo, vreau să vă asigur că preocupările mele vor fi axate doar pe pacient și doar pe dvs., specialiștii care vă desfășurați activitatea în domeniul sănătății!”, a menționat Florian Bodog.

Din partea familiei Mozes, a fost prezentă la manifestare Anna Mozes, fiica dr. Mozes Carol, care a mulțumit organizatorilor pentru crearea acestei distincții de excelență acordată anual personalului dedicat sănătății publice. De asemenea, domnia sa a vorbit despre abnegația și profesionalismul care l-au caracterizat pe tatăl său, o personalitate demnă de urmat nu numai pentru copiii, ci și pentru nepoții lui.

Cele patru asistente premiate anul acesta sunt: Maria Ileana Ciurdaru şi Elena Tabără, din Oradea, Moricz Ildiko, din Marghita, şi Szami Erzsebet, din Zalău, care au primit, fiecare, câte o diplomă, un buchet de flori şi un exemplar al cărţii lui Mozes Carol.

Evenimentul a fost organizat de către Fundația pentru Sănătate Bihor, în parteneriat cu Fundația Partium și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România – filiala Bihor. Programul a fost frumos completat cu câteva momente muzicale susținute de tinerii artiști orădeni Szucs Ștefania și Alex Sferlea.