Singurul planetariu mobil din România a revenit la Oradea, cu un spectacol despre eclipse și anotimpuri, care are loc în perioada 20-24 februarie, la Casa de Cultură Oradea, în Sala „Florica Ungur”. Spectacolul științific „A, B, C, D, Eclipsele” își propune să suplinească lipsa unei educații astronomice adecvate în școli și să dărâme superstițiile legate de fenomenele cosmice cele mai comune.

 

Planetariul Mobil Educațional, o inițiativă a Asociației Astronomice Pluto, este un proiect educațional nonformal, menit să atragă micii vizitatori înspre lumea fascinantă a cosmosului, o temă științifică din ce în ce mai populară în rândurile publicului larg din toată lumea. Spectacolul „A, B, C, D, Eclipsele” este al treilea show prezentat de organizatori la Oradea. Planetariul Mobil este locul în care copiii nu numai că au voie să vorbească, dar chiar sunt încurajați să facă acest lucru. Totul se petrece în prezența a doi povestitori unplugged, Adrian Filpișan și Dan Colțea, care, timp de 50 de minute, cât durează călătoria prin univers, aduc bolta cerească mai aproape, prin povești și informații interesante.

„Astăzi, dorim să punem în sufletul vostru o sămânță, numită Astronomie, care să prindă rădăcini și să crească mare. Căsuța Magică vă va purta printr-o călătorie în univers!”, le-a spus copiilor Adrian Filpișan, inițiatorul și coordonatorul principal al proiectului Planetariu Mobil Educațional.

Reprezentațiile show-ului educațional includ explicații de la cei doi povestitori, proiecții live, spectaculoase și informații referitoare la fenomenele cosmice care determină clima și ne influențează viața în fiecare clipă.

Spectacolele se desfășoară într-un dom mobil, cu diametrul de 8 metri și înălțimea de 5 metri.

„Încă mai există printre adulți o fobie legată de eclipse, aspect care se transmite și celor mici. E un lucru pe care dorim să îl eliminăm 100% prin știință. Tratăm, cu prioritate, și ciclul anotimpurilor, lucru care, de multe ori, le dă mari bătăi de cap profesorilor, dar și părinților, atunci când vor să le dea explicații coerente copiilor”, ne-a declarat Adrian Filpișan.

Zeci de copii, de diferite vârste, au venit și ieri, pentru a se bucura de spectacole. Printre aceștia, s-au numărat elevii clasei a IV-a D de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, însoțiți de profesoarele Rita Orban și Scheck Zsuzsa, preșcolarii din grupa mijlocie și grupa mare de la Grădinița „Joyful Learning”, însoțiți de educatoarele lor, precum și elevii claselor a VI-a C și a VI-a D de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea.

După călătoria lor prin căsuța magică, copiii au fost invitați la o scurtă recapitulare: „Dragilor, pentru că pământul are o axă înclinată, noi avem anotimpuri! Întrebați-i pe părinții voștri de ce la noi, în emisfera nordică, e iarnă, iar în Australia, în emisfera sudică, e vară! Pentru că pământul are o axă!”, a adăugat Adrian Filpișan.

Potrivit organizatorilor, până în prezent, la aceste spectacole sunt programați în jur de 1.000 de copii, pe toată săptămâna.

Reprezentațiile au loc până vineri, 24 februarie, inclusiv, între orele 9.00 și 18.00 (cu prelungire de la ora 19.00, în cazul în care va fi cerere mare din partea publicului), cu începere la ore fixe, iar prețul unui bilet este de 11 lei. Domul în care se desfășoară spectacolele are o capacitate de 60 de locuri.

Accesul la eveniment se face pe bază de rezervări, la tel. 0752-690.245 sau contact@planetariumobil.ro, sau cu 15 minute înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile.

Vârsta minimă recomandată pentru vizitatori este de 4 ani, cu însoțitor adult.