Ieri, 19 mai, şi astăzi, 20 mai, orădenii care trec pe strada Republicii au prilejul de a admira cele mai recente lucrări ale pictorilor orădeni. Cu sprijinul Primăriei Oradea, artiştii plastici au dat startul sezonului estival-cultural, colorând Corso-ul orădean cu peisaje, portrete, icoane, natură moartă sau teme abstracte, executate în diverse tehnici.

 

Evenimentul expoziţional este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor. Artiştii plastici şi-au instalat lucrările pe strada Republicii încă din dimineaţa zilei de ieri şi îşi aşteaptă vizitatorii şi astăzi, între orele 10.00-19.00.

„A trecut o bucată de vreme de când am vrut să ieşim pe simeza orădeană Strada Republicii, dar din cauza timpului capricios nu am reuşit. Cu entuziasm, pictorii orădeni şi bihoreni s-au reunit pentru a oferi cele mai noi creaţii lucrate peste iarnă în atelierele personale”, a spus asist. univ. dr. Anca Popescu, referent de specialitate în cadrul CJCPCT Bihor.

„Coborâm arta în stradă pentru a fi mai aproape de privitor, pentru a da culoare oraşului, dar şi ca un protest pentru situaţia galeriilor de artă din oraşul nostru, mult sub nivelul valoric şi numeric al altor oraşe. Cu acest prilej facem şi educaţie tinerilor care trec pe Corso, tineri atât de văduviţi de programa şcolară în ce priveşte disciplinele care ţin de cultură, cum sunt muzica şi arta plastică”, a mai spus Anca Popescu.

Pictorii care au răspuns invitaţiei centrului sunt: Doina Tătar, Radu Pământ, Alex Blăjan, Andrei Mezei, Vasilica Roman, Elena Bissinger, Adelina Pasc, Mircea Boţog, Horia Selegean, Bihari Barna, Cristina Breteanu, Cristina Popon, Ioan Domocoş, Elena Câmpian, Lavinia Catrinar, Mariana Achim, Papp Gabi, Ileana Vlad, Victor Hotean, Tiberiu Covaci şi Anca Popescu.

Trecătorii se pot bucura de lucrări realizate în ulei pe pânză, acuarelă sau grafică, cu tematici diverse, de la peisaj citadin la compoziţii florale, compoziţii abstracte, sau lucrări despre animale. Următoarea expoziţie organizată de CJCPCT Bihor pe strada Republicii va avea loc în 16 şi 17 iunie.