În cadrul campaniei de informare şi prevenire a violenţei în familie „Opreşte acum violenţa în familie. Cere ajutor!”, ieri, la Oradea, a avut loc o acţiune stradală desfăşurată cu sprijinul elevilor de la Liceul de Arte Oradea, al celor de la Liceul Reformat „Lorántffy Zsuzsanna” Oradea şi al reprezentanţilor Poliţiei, care au împărţit pliante şi au încurajat oamenii să nu rămână indiferenţi la violenţa în familie, chiar dacă nu-i afectează personal.

 

Acțiunea stradală s-a desfășurat, simultan, în faţă la Magazinul „Billa” de la Oradea Plaza şi Magazinul „Crişul”, cu participarea elevilor de la Liceul de Arte Oradea și a celor de la Liceul Reformat „Lorántffy Zsuzsanna”.

De la Liceul de Arte Oradea, au fost implicați în activități următorii elevi: Natalia Silaghi, Natalia Nicolae, Iulia Vancea, Emanuel Minea și Diana Suiugan, din clasa a XI-a, care au realizat siluetele și desenele expuse. Profesori coordonatori au fost: Maria David, Nada Panait, Cornelia Tuduc - tehnician și Eliza Racz, iar profesori însoțitori: Anghel Iulian, Ervin Racz și Andrea Tapaszi. Alături de aceștia, aproximativ 30 elevi din clasele a-XI-a B și D au participat la distribuirea pliantelor în cadrul campaniei stradale. O acțiune similară se va organiza marți, 6 decembrie, la Săcueni, în zona centrală, unde vor fi împărțite pliante cu tematică adecvată.

Tot în cadrul campaniei, este programată conferinţa „Abordări interdisciplinare ale violenței în familie”, care se va desfășura la sediul Centrului cultural și casa de oaspeți a Fundației Posticum, str. Teiului nr. 26, Oradea, în data de 8 decembrie 2016, între orele 13.00-17.00.

Lectorii invitaţi la acest eveniment, avocați, medici specialiști în psihiatrie pediatrică, medic legist, psiholog Curtea de Apel, psiholog Universitatea Oradea, reprezentant Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, reprezentanți ONG, vor prezenta modele de bună practică în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie. De asemenea, vor fi abordate teme privind cooperarea dintre societatea civilă şi instituţiile statului, respectiv creşterea gradului de informare a specialiştilor din diverse profesii, cu privire la prevenirea şi combaterea abuzului asupra copilului şi a violenţei în familie. Auditoriul va fi format din cadre didactice, consilieri educaționali, consilieri şcolari, asistenţi sociali, studenți, reprezentanți ONG-uri. 

Campania „Opreşte acum violenţa în familie. Cere ajutor!” este realizată de Fundația „Lampas”, Asociația „Smiles”, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor și Inspectoratul de Poliție Județean Bihor. Obiectivul acestei campanii este diseminarea de informaţii cu privire la formele de violenţă în familie, prevenirea şi combaterea acestora, metode de intervenţie, precum şi servicii oferite în astfel de situaţii.