Fostul fostbalist Mihai Neşu a oferit, zilele trecute, o nouă lecţie de viaţă. Cu ocazia zilei sale de naştere, acesta a iniţiat o campanie de strângere de fonduri pentru cei 45 de copii cu dizabilităţi de care se ocupă în cadrul fundaţiei sale din Oradea, îndemnându-i pe orădeni, şi nu numai, să contribuie fiecare cu puţin, un puţin nepreţuit pentru micuţii aflaţi în suferinţă.

 

Mihai Neșu este un exemplu pentru noi toţi. Viaţa sa s-a schimbat total în 2011, când, în urma unui accident suferit în timpul antrenamentelor, a rămas paralizat de la gât în jos. De atunci, viaţa sa a devenit o adevărată luptă, atât pentru sine, pentru a găsi puterea de a merge mai departe pe drumul recuperării sale, dar şi pentru copiii cu probleme locomotorii de care se ocupă în cadrul fundaţiei căreia i-a pus bazele la Oradea după nefericitul accident. Mihai a împlinit duminică, 19 februarie, vârsta de 34 de ani. Aşa cum face de ani buni, nu a păstrat pentru sine momentul aniversar, ci a preferat să-l împărtăţească cu semenii săi, mai exact cu cei 45 de copii cu dizabilităţi care trec pragul fundaţiei. În 15 februarie, Fundaţia Mihai Neşu a lansat campania „Dăruieşte Speranţa! E ziua lui Mihai Neşu. Donează 2 euro prin SMS gol la 8838”, care se derulează pe parcursul a trei luni, până în 14 mai a.c. Campania este dedicată în totalitate copiilor cu dizabilităţi şi îi invită pe orădeni, şi nu numai, să fie alături de Mihai Neşu în misiunea sa de a-i ajuta pe copii să îşi continue terapiile în cadrul Centrului de recuperare Sfântul Nectarie din Oradea. Gestul său a ajuns foarte repede la sufletul fanilor săi, şi nu doar a lor, ci a multor oameni care îl apreciază pentru ceea ce face şi pentru tăria de care a dat dovadă în faţa sorţii nemiloase. Prin urmare, până ieri, în jurul orei 17.00, fuseseră trimise nu mai puţin de 71.398 sms-uri, ceea ce însemna o sumă de 142.796 euro. „Prin această campanie oricine poate dona 2 euro printr-un simplu sms gol trimis la numărul 8838. Sumele donate vor fi folosite pentru susţinerea copiilor cu dizabilităţi neuromotorii, continuitatea Centrului de recuperare Sfântul Nectarie şi perfecţionarea terapeuţilor prin cursuri de specializare de ultimă generaţie”, se arată într-un comunicat al Fundaţiei.

 

Un centru care le schimbă viaţa

Fundația Mihai Neșu sprijină copiii cu dizabilități neuromotorii din România prin implicarea în proiecte și acțiuni caritabile, în vederea îmbunătățirii stării lor de sănătate. „Fundația își propune să înfiinţeze noi centre de recuperare pentru copii la standarde internaţionale şi să contribuie la dotarea centrelor deja existente în scopul oferirii unui cadru optim de recuperare. În perioada 2011-2014, 27 copii au beneficiat de tratamente de recuperare în valoare de 76.000 euro la clinicile din țară și din străinătate. Când Mihai Neșu s-a întors în țară, și-a dat seama că o mare parte din copii întrerupeau recuperarea din cauza costurilor mari”, se precizează într-un comunicat transmis de fundaţie. Pentru a putea oferi continuitate recuperării copiilor cu dizabilități şi a le urmări îndeaproape evoluţia, în anul 2015, Mihai Neșu hotărăște înființarea Centrului de recuperare pentru copii cu dizabilități neuromotorii Sfântul Nectarie din Oradea. 154.364 euro au fost investiți în echipamente medicale, terapii performante și sponsorizări. Centrul de recuperare pentru copii cu dizabilităţi neuromotorii Sfântul Nectarie are scopul de a schimba viața copiilor cu dizabilități pe termen lung prin îmbunătățirea abilităților neuromotorii. În cadrul centrului copiii fac zilnic kinetoterapie, logopedie, terapie ocupațională pe termen lung, în scop caritabil, cu o contribuție de doar 15 ron/ședință din partea părinților. Începând cu luna februarie 2017, în urma unui proiect finanțat de Fundaţia Vodafone, copiii fac zilnic şi hidroterapie, timp de 1 an. În prezent, 45 de copii vin zilnic la terapii în intervalul orar 8.00-20.00. Tot în urma unei finanţări obținute de la Fundația Vodafone - Fondul pentru fapte bune, în luna aprilie a anului 2016 a fost achiziționat echipamentul Therasuit Therapy (o terapie unică în țară) și TOBII - dispozitiv generator de comunicare doar cu ochii și două specialiste - kinetoterapeute orădene au fost instruite în străinătate pentru această terapie. În anul 2016, Centrul de recuperare înființat de Mihai Neșu în Oradea a oferit: 7.680 ședinte de kinetoterapie, 1.320 ședinte de terapie ocupațională, 1.320 ședinţe de logopedie, 150 de ședinţe de consiliere individuală, 40 de întâlniri de grup, 2.640 ore de Therasuit Therapy.

 

FOTO: Andrei Cosmin