Peste 10.000 de orădeni au ieșit din case în noaptea de 20 spre 21 mai, pentru a vizita obiectivele deschise în cadrul Nopții Muzeelor. Spre deosebire de anii trecuți, când punctul principal de atracție era Palatul baroc, anul acesta vizitatorii au fost curioși de noul sediu al muzeului (clădirea fostei garnizoane), dar și de obiective ca Muzeul Militar, Sinagoga Zion, Casa Darvas la Roche sau de catedralele romano-catolică și greco-catolică.

 

Noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, chiar dacă a deschis oficial doar cinci săli până în acest moment, a fost una dintre atracţiile vedetă ale evenimentului Noaptea Muzeelor. Vizitatorii au avut la dispoziţie cinci expoziţii: Donaţia Iosif Fekete (colecţia Muzeului Ţării Crişurilor); Pictori şi sculptori orădeni din colecţiile Muzeului Ţării Crişurilor (1950-1980); Retrospectiva graficianului Nistor Coita (1943-2013) (realizată în parteneriat cu Muzeul de Artă Contemporană a României din Bucureşti, Imaginea lumii ţesute în lână: scoarţe din patrimoniul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău (Republica Moldova); Etnographica - Reprezentări grafice ale portului popular din colecţia Muzeului Déri din Debrecen (Ungaria). De asemenea, în curtea muzeului orădenii au urmărit proiecţiile care dezvăluie care va fi forma finală a noului sediu. Cel mai apropiat punct de atracţie, după vizitarea fostei garnizoane, a fost Muzeul Militar, unde orădenii au fost întâmpinaţi de elevi îmbrăcaţi în haine militare, iar cei curioşi au învăţat de la aceştia cum se poate trage cu armele din expoziţii. Tot în zona centrală, orădenii au putut vizita Sinagoga Sion, unde a susţinut un concert formaţia Klezmer Mazel Tov din Cluj-Napoca, a fost organizată expoziţia Evrei în România şi a avut loc o prezentare a Sărbătorilor Evreieşti, cu semnificaţii şi tradiţii culinare. Deschise vizitatorilor au fost şi Turnul Primăriei, Casa Darvas-La Roche sau muzeele memoriale Iosif Vulcan, Ady Endre şi Aurel Lazăr. Nu au lipsit din program Catedrala Romano-Catolică şi Palatul baroc, Catedrala greco-catolică Sfântul Nicoale, Centrul bisericesc expoziţional Lorántffy Zsuzsana şi Muzeul Episcopiei Ortodoxe Oradea.

Orădenii care au ratat oportunitatea de a vizita expoziţiile din noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor o vor putea face începând cu data de 30 mai, programul de vizitare urmând a fi stabilit în cursul acestei săptămâni de pauză, necesară pentru a putea finaliza şi partea de organizare a supravegherii obiectivelor.