Primăria Oradea şi Administraţia Bazinală de Apă Crişuri vor derula, începând cu primăvara lui 2017, un proiect comun de amenajare a malului stâng al Crişului Repede pe tronsonul cuprins între Podul Ladislau şi Pasarela de la Centrul de Calcul. Valoarea lucrărilor este estimată la 25 milioane lei, iar termenul preconizat pentru finalizarea investiţiei este sfârşitul anului 2017.

 

Malul în prag de surpare din aval de podul Sfântul Ladislau va fi amenajat, începând de anul viitor, ca zonă de promenad, care să corespundă din punct de vedere urbanistic şi arhitectural cu noua imagine a Pieţei Unirii, a Podului Ladislau şi a zonei centrale în general. Viceprimarul Mircea Mălan, directorul tehnic al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, Claudiu Oros și Adriana Brehoiu, proiectant la firma Aquaproiect, au prezentat, ieri, într-o conferinţă de presă propunerea de proiect. „Este un proiect cu o triplă dimensiune, şi anume vom urmări funcţionalitatea acestor lucrări, aspectul arhitectural, precum şi aspectul ecologic. De altfel, un prim obiectiv va fi păstrarea a tot ce înseamnă elemente verzi pe acest tronson al Crişului Repede, toţi arborii care nu o să încurce construcţia urmând a fi menţinuţi, iar taluzele preconsolidate vor fi înierbate”, afirma directorul tehnic Claudiu Oros, în cadrul conferinţei de presă de ieri. Conform reprezentantului proiectantului, ing. Adriana Brehoiu, lucrările, ce vor fi executate de firma Repcon, vor consta în suprabetonări ale elevației zidului existent pe o lungime de 625 metri, turnarea unei grinzi din beton, realizarea unui prism din anrocamente, refacerea aleilor pietonale pe coronamentul zidurilor, inclusiv montarea balustradelor noi, refacerea protecției prin înierbare taluze, respectiv realizarea de rampe și scări pentru asigurarea accesului pietonal la zona de promenadă. „La realizarea proiectului de reabilitare și amenajare a malului s-a ţinut cont și de reabilitarea podului Sf. Ladislau, de amenajarea zonei centrale a municipiului Oradea, precum și de modul de amenajare a zonelor de promenadă în celelalte porţiuni ale malului”, a declarat Adriana Brehoiu.

În ceea ce privește contribuția administrației locale la acest proiect, viceprimarul Mălan a subliniat că pentru Primăria Oradea este foarte importantă calitatea amenajării malului, în special în zona centrală a orașului, mai ales pentru componenta arhitecturală, astfel încât Primăria se va ocupa de arhitectura și designul proiectului. „Dorim să asigurăm o stare de tihnă și siguranță pentru toți cei care vor merge în această zonă. Pentru a realiza acest obiectiv, pe sub podul Sf. Ladislau se va trece pietonal, iar în zona în care acum există un element de beton se va realiza un trotuar care va avea 2,5 metri lățime și trei trepte de 60 cm lățime fiecare, pe care vor putea să stea toți cei care doresc să se bucure de luciul de apă. Proiectul mai presupune lucrările eventuale de consolidare și restaurare a stâlpilor realizaţi de frații Vago și reabilitarea trotuarului de la pod până la Bancpost. Vor fi două rampe de acces, o rampă va exista în amonte, înainte de podul Sf. Ladislau și una în apropierea băncii, iar în continuare până la pasarela pietonală se va amenaja întreaga zonă, se va ieși în consolă cu partea de trotuar pe promenadă, se va anula trotuarul din partea de sus, se va reface acel taluz înierbat și se va menține vegetația. Dorim ca la final să avem un mal al Crișului Repede amenajat în mod corespunzător”, a explicat viceprimarul Mircea Mălan.

Valoarea estimativă a proiectului este de aproximativ 25 milioane lei, din care 18 milioane lei este contribuția ABA Crișuri, celelalte 7 milioane lei fiind contribuția Primăriei Oradea. Propunerea de proiect va fi discutată în comisia de Urbanism, iar Primăria Oradea așteaptă propuneri din partea cetățenilor legate de acest proiect. După realizarea expertizelor necesare, lucrările ar urma să înceapă anul viitor şi, conform viceprimarului Mircea Mălan, nu vor dura mai mult de un an.