Elevii Liceului greco-catolic din Oradea au ales să sărbătorească Dragobetele și Ziua Iei în același timp, printr-un târg gastronomic cu produse culinare specific românești, îmbrăcați în frumoase ii și „cămeși” tradiționale.

 

„Este pentru prima dată când am reunit Dragobetele cu Ziua iei. Deoarece sărbătoarea națională a Iei cade în vacanță, Consiliul Elevilor a decis să înceapă anul acesta să marcheze împreună aceste evenimente frumoase, pentru ca elevii să-și cunoască tradiția străbună și să nu-și piardă identitatea națională. Bucatele specifice și portul românesc merg foarte bine împreună”, a declarat profesoara Monica Blaga, organizator.

Târgul gastronomic a fost deschis dis-de-dimineață, la ora 9.00, standurile cu bucate fiind pregătite din clasele V-XII și etalate spre vânzare. După această oră, conform obiceiului, dacă rămân produse nevândute, la târg sunt invitați și colegii din clasele primare, care pot să-și cumpere și ei „pe datorie”.

Fiecare clasă s-a întrecut în prezentare, în varietatea produselor oferite, unele sub genericul Love food: mititei cu steguleț tricolor, plăcinte cu diverse umpluturi, cârnați, caltaboși, sarmale, chiftele, slăninuță cu muștar, brânzoici, gogoși, prăjiturele, biscuiți „cu dragoste” și multe altele.

Echipați adecvat (cu mănuși igienice), elevii și-au exersat atât talentele de antreprenor, stabilind prețurile, dar și la servire, cu zâmbete sincere și multă amabilitate.

Un aport deosebit l-au avut desigur părinții și bunicii, care au gătit, cu sau pentru copii, cu o zi înainte felurite bucate tradiționale. Rheea Lucaciu, mămica unui băiețel din clasa a V-a A, Tudor, a mărturisit cu emoție că este la prima participare la acest târg.

„Fiind primul an de participare, suntem foarte bucuroși să fim prezenți alături de copiii noștri. Eu am pregătit sarmale și eclere cu cremă. Din fiecare clasă s-au oferit mai mulți părinți să gătească diferite produse pe care să le dăruiască și să se bucure cu copiii de Dragobete. Special pentru acest eveniment, bunica lui Tudor i-a cusut o ie deosebită”, a declarat Rheea Lucaciu.

Timp de două ore, sala festivă a liceului a răsunat de muzică și voci tinere. Toate fondurile strânse în urma vânzărilor se vor depune la asociația părinților din școală și vor fi utilizate de Consiliul elevilor.

„deea de a marca împreună frumoasa zi a Dragobetelui, cu o oarecare însemnătate în tradiția noastră, împreună cu ziua Iei mi se pare o inițiativă de apreciat. Fetele noastre, în mod deosebit, parcă sunt și mai frumoase îmbrăcate în iile mamelor și bunicilor lor", a declarat Antonia Nica, directoarea liceului.