Cea de-a treia ediţie a Festivalului-concurs „D’ale porcului” s-a desfăşurat sâmbătă, în parcarea Era Park, şi a adunat la start 21 de echipe – 20 de comune din Bihor şi o comună din Ungaria. Pentru al doilea an consecutiv, trofeul a fost cucerit de echipa comunei Sântandrei, condusă de primarul Ioan Mărcuş.

Festivalul-concurs „D’ale porcului”, organizat de Consiliul Judeţean Bihor - Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Asociaţia Comunelor din România – Filiala Bihor, Asociaţia Firmelor Bihorene şi Asociaţia Culturală D’ART, s-a desfăşurat sâmbătă, începând cu ora 10.00, în parcarea Era Park. La invitaţia organizatorilor, 20 de comune din judeţul Bihor şi-au trimis echipe care să gătească preparate tradiţionale din carne de porc. Este vorba de comunele Auşeu, Borş, Căbeşti, Dobreşti, Drăgăneşti, Gepiu, Girişu de Criş, Lăzăreni, Mădăras, Nojorid, Oşorhei, Pomezeu, Răbăgani, Sânnicolau Român, Sântandrei, Şinteu, Tileagd, Tinca, Toboliu şi Valea lui Mihai. Acestora li s-a adaugat, potrivit tradiţiei, o comună din Ungaria, Körösnagyharsány. Iniţial, la festival trebuia să participe şi o echipă din Săcueni, însă aceasta nu a mai ajuns.

Festivalul a fost deschis de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, vicepreşedintele Traian Bodea, directorul Asociaţiei Firmelor Bihorene, Radu Silaghi, şi de reprezentantul Asociaţiei Comunelor din România – Filiala Bihor, primarul de Pomezeu, Ioan Şora. Invitatul special a fost celebrul actor, rapsod şi om de televiziune Alexandru Pop, cunoscut ca Văru’ Săndel.

„Doresc să mulţumesc tuturor primăriilor pentru prezenţa la acest concurs. Este o bucurie să vedem că reuşim să creştem an de an, iar dacă lucrurile merg tot aşa, cred că ne vom extinde anul viitor”, a declarat Pásztor Sándor. În cadrul concursului au fost tăiați 21 de porci proveniți de la Nutrientul Palota. Pentru numeroşii orădeni care au venit la festival, organizatorii au prezentat modul în care se pârjoleşte un porc în mod tradiţional, cu paie. Responsabil cu acest moment a fost primarul din Pomezeu, Ioan Şora. Între timp, echipele au pregătit preparatele tradiţionale, care au putut fi degustate de orădenii prezenţi pe baza unor tichete de masă în valoare de 13 lei. Preparatele au fost gustate şi de membrii juriului, care, la final, au stabilit câştigătorii acestei ediţii a festivalului „D’ale porcului”. Astfel, pentru al doilea an consecutiv trofeul a revenit comunei Sânmartin, condusă de primarul Ioan Mărcuş. Pe locul al II-lea s-a clasat echipa comunei Sânnicolau Român, condusă de primarul Dumitru-Marin Munge, iar pe locul al III-lea, echipa comunei Oşorhei, condusă de primarul Ioan Pop. Premiul special al juriului l-a primit echipa comunei Körösnagyharsány. Pe de altă parte, pentru prima dată organizatorii au decis să descalifice echipele a trei comune: Auşeu, Gepiu şi Tinca, din cauză că nu au întrunit condiţiile minime impuse.

De la festival nu putea lipsi muzica populară. Astfel, pe scena special amenajată au urcat: Ansamblul folcloric „Cununița” – Mădăras, Ansamblul folcloric „Cununa de pe Criș” – Tilecuș, Ansamblul folcloric „Doruleț” – Luncșoara, Ansamblul folcloric „Muguri și mlădițe” – Beiuș, Ansamblul folcloric „Steluțele Bihorului” – Oradea, Ansamblul folcloric „Codrenii Bihorului” – Roșia, Ansamblul Folcloric „Nyilo Akac” – Valea lui Mihai și Ansamblul „Plaiurile Crișului Repede” – Sântandrei.

„După estimările noastre, Festivalul a avut mai mulţi vizitatori decât la ediţiile anterioare. Aceştia au luat cu asalt standurile şi ne fac să sperăm că tradiţia bihoreană a preparării tradiţionale a porcului va fi păstrată în comunele judeţului”, a declarat Radu Silaghi, directorul general al Asociaţiei Firmelor Bihorene. „Sperăm că anul viitor vom avea la startul Festivalului mult mai multe dintre cele 91 de comune ale judeţului şi chiar echipe din oraşe şi municipii. Festivalul este deja unul de tradiţie şi sperăm că el va deveni un veritabil punct de atracţie turistică al judeţului Bihor”, a declarat Ioan Şora.