Autoritatea Aeronautică Civilă Română a autorizat heliportul Smurd BH 2, situat pe corpul B al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. Certificatul care atestă faptul că heliportul îndeplineşte cerinţele de autorizare prevăzute de legislaţia aeronautică a fost emis în data de 20 martie 2017.

 

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă a solicitat demararea procedurilor de autorizare a heliportului în toamna anului 2015, când s-au încheiat lucrările de amenajare a primului heliport din România construit pe clădirea unei unități medicale. Locul de aterizare/decolare pentru elicopterele medicale se află pe corpul B al unității medicale de pe strada Gheorghe Doja, suprafața ocupată fiind de 625 mp.

„Heliportul va funcţiona atât ziua, cât şi noaptea şi este amplasat astfel încât pacientul să ajungă în cel mai scurt timp în sala de terapie intensivă, el fiind astfel cel mai rapid mijloc de transport pentru pacienți la momentul actual”, declara managerul Gheorghe Carp la momentul inaugurării.

Amenajarea heliportului a durat trei ani și a costat un milion de lei, bani proveniți din donații, din bugetul spitalului și de la Ministerul Sănătății.

Heliportul va fi deservit exclusiv de elicopterele destinate urgențelor medicale, care au capacitatea și tonajul adecvate - elicopterele MAI, cele ale SMURD și o parte din elicopterele Forțelor Aeriene Române.

 

De ce e nevoie de un heliport?    

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea efectuează un număr mare de transferuri către centrele regionale, aproximativ 30 pe lună. Mare parte sunt pacienţi critici care trebuie să ajungă la Cluj sau Timişoara. Fiecare pacient este preluat, aşadar, de o ambulanţă cu medic şi transportat 10 km până la Aeroportul Oradea, unde este transferat în elicopterul care efectuează transportul. Transferul terestru, suplimentar în acest caz, implică riscuri pentru pacient cum ar fi: echipaj cu medic indisponibil, manevre de decuplare şi cuplare la sistemele de menţinere în viaţă, riscuri de siguranţă rutieră. Totodată, acest transfer terestru de la spital la aeroport creşte durata transferului pacientului cu aproximativ 40 - 45 minute.

„Prin construirea heliportului la Spitalul Judeţean se va elimina complet transferul terestru al pacientului de la spital la aeroport şi, implicit, riscurile asociate. De asemenea, se va reduce timpul de transfer al pacienţilor critici de la Spital la centrele regionale cu până la 30 de minute, astfel că vor creşte şansele de aplicare în timp util a procedurilor şi tratamentelor medicale la aceşti pacienţi critici la destinaţie”, spunea Hadrian Borcea.