Festivalul Tocăniței de legume de la Esztár (Ungaria) a ajuns la cea de-a cincea ediție, aceasta urmând să se desfășoare în perioada 26-27 august.

Datorită interesului crescând al turiștilor români pentru acest eveniment, organizatorii au decis să invite și reprezentanți ai unor comunități românești la festivalul de la Esztár, declara primarul comunei maghiare menționate, Szeci Tamas. Ediția din acest an a avut parte de trei întreceri semifinale, toate desfășurate în județul Bihor, la Sălacea, în 6 august, Tămășeu, pe 13 august și, în fine, la Grădinari (comuna Drăgănești), duminică, 21 august.

Organizatorii semifinalei de la Drăgănești, la care au participat câțiva dintre localnicii împătimiți într-ale gastronomiei au fost Primăria comunei Drăgănești, Primăria localității maghiare Esztár și Clubul „Femina” din Drăgăneşti, iar printre invitații de onoare s-au numărat deputații Gheorghe Bogdan și Szabo Odon. De ce a fost aleasă comuna Drăgănești pentru una dintre semifinale ne-a explicat tot primarul din Esztár, Szeci Tamas: motivul este legat de participarea la ediția de anul trecut a unui echipaj din comuna bihoreană, în frunte cu edilul Ovidiu Banda. Cele treisprezece echipaje înscrise în concurs au provenit din Beiuș și din comunele Drăgănești și Remetea, iar învingător a fost chiar cel al Primăriei Drăgănești, care, astfel, va participa gratuit, vinerea și sâmbăta viitoare, la Festivalul Tocăniței de legume de la Esztár.

Primarul Ovidiu Banda a precizat că această manifestare este un prim pas spre înfrățirea comunelor Drăgănești și Esztár, interlocutorul nostru vizând derularea în comun a mai multor activități culturale, administrativ-gospodărești și economice. Cât privește Festivalul Tocăniței de legume de la Grădinari, Ovidiu Banda speră ca acesta să devină un eveniment tradițional.