Localitatea Esztár, aflată la aproximativ 30 de kilometri de Oradea, va găzdui, în perioada 26-27 august 2016, cea de-a V-a ediție a Festivalului Tocăniței de Legume. Semifinalele din Bihor ale evenimentului gastronomic se vor desfășura în primele trei weekend-uri din luna august, în trei localități din Bihor, destul de bine definite teritorial: Sălacea, Tămășeu și Drăgănești.

 

Trei semifinale ale festivalului, în Bihor

Inițiativa „Masa Bihorului”, reprezentată de Adrian Simon, împreună cu administrația comunei Esztár din Ungaria, va organiza, în luna august 2016, o serie de evenimente de promovare a Festivalului Tocăniței de Legume. Semifinalele din Bihor vor avea menirea de a accentua rolul construirii unui brand agro-alimentar autentic în rândul a cât mai multe comunități din județul nostru, și de a oferi un bun exemplu despre cum poate „crește” un program local într-un festival gastronomic de rang internațional, într-un timp foarte scurt. Evenimentul de lansare a avut loc ieri, în cadrul unei conferințe de presă, organizată la Hotel Melody, rolul de moderator al întâlnirii revenindu-i lui Adrian Șimon. La conferința de presă au mai fost prezenți Szécsi Tamás, primarul comunei Esztár, Nagy Gyula, directorul de program al Festivalului Tocăniței de Legume, Adrian Ovidiu Banda – primarul comunei Drăgănești și Horvath Bela, primarul comunei Sălacea.

„După ce anul trecut la Festivalul Tocăniței de Legume au participat mai multe echipe din Bihor, iar în octombrie am facilitat vizita unei delegații de parlamentari și primari privind modul de implementare a proiectelor axate pe munca din cooperativele sociale, actualmente, ne propunem organizarea în Bihor a trei semifinale ale festivalului gastronomic, în weekend-urile lunii august”, a anunțat Adrian Simon, ieri, la conferința de presă, menționând că se dorește întărirea ideii de branduri locale pentru fiecare comună din Bihor. „Ceea ce au reușit cei din localitatea Esztár este ca, dintr-un program numit Zilele satului, să aducă, în câțiva ani, evenimentul la un nivel foarte înalt. Anul trecut, peste 15.000 de oameni au fost la cele două zile de festival. Acest tip de model aș dori eu să se încetățenească și la noi, în județ. În Bihor, vor fi organizate, în luna august, trei semifinale ale acestui festival, în trei localități destul de bine definite teritorial: una în nord - Sălacea, una în centru, Oradea și împrejurimi – Tămășeu, precum și în Drăgănești, pentru Țara Beiușului”, a precizat Adrian Simon.

 

De la Zilele Satului, la un festival de amploare

În continuare, Szécsi Tamás, primarul comunei Esztár, a prezentat în câteva cuvinte modul în care a evoluat acest festival în localitatea pe care o conduce. „În 2012, când am avut prima ediție a acestui festival, nu prea aveam curajul să ne gândim că peste patru ani, în 2016, vom putea organiza un fel de semifinale pentru județul Bihor. Visul nostru de atunci a ajuns, în foarte scurt timp, la un nivel destul de ridicat. Practic, ideea a fost una foarte simplă: la noi în comună s-a practicat o legumicultură intensivă, iar din ardei și roșii pot să faci mâncare, chiar foarte gustoasă. Așadar, am dorit să organizăm un festival gastronomic, pe această bază a legumiculturii. Aceasta a fost ideea noastră de pornire”, a spus primarul comunei Esztár.

Inițiatorii evenimentului au dorit ca din clasicele Zile ale satului, care se organizează pe un teren de sport, să aducă festivalul pe stradă, ca să se integreze în viața comunității, să fie parte din viața comunității. „În mijlocul satului este conacul  Erdődy, în jurul acestuia sunt programele, mai exact întregul concurs se desfășoară pe strada principală, care se află în jurul acestui conac. Pentru festivalul de la noi, am dorit să îmbinăm acea senzație deosebită pe care o oferă conacul Erdődy din mijlocul satului, unde se desfășoară principalele programe artistice, cu însăși ideea de gastronomie, care are loc pe stradă, în inima comunității. Am dorit să dezvoltăm întregul festival înspre linia de turism și, atunci, în mod evident, am adus multe elemente de marketing în organizarea acestuia, întreaga structură a primit o imagine unicat în județul nostru sau în regiune. Practic, această linie vrem să o continuăm și pe mai departe”, a precizat Szécsi Tamás.

 

Vor să bată recordul Guiness

Festivalul este finanțat prin Consiliul Local și prin Fundația pentru Dezvoltarea Comunei Esztar, așadar, banii sunt locali. În primele patru ediții, intrarea a fost gratuită, însă, pentru a asigura confortul, securitatea și posibilitatea de dezvoltare pe mai departe a acestui festival, începând din acest an, evenimentul va fi cu bilet de intrare, mai mult simbolic, de 500 de forinți. „Eu cred că acest bilet de intrare nu va modifica în mod esențial numărul celor care au fost și până acum participanți la noi. Punctul de atracție îl considerăm, și în acest an, încercarea de a doborî recordul Guiness, vrem să avem în marele ceaun o tonă și jumătate de tocăniță de legume, care se va împărți gratuit la participanți, cu mențiunea că persoanele care doresc vor putea dona 100 de forinți, prin cupoane, banii strânși în acest mod urmând să fie donați Spitalului de nou-născuți din Debrețin”, a conchis primarul.  

În județul Bihor, cele trei semifinale se vor desfășura după cum urmează: în cadrul Zilelor comunei Sălacea, sâmbătă, 6 august; următoarea semifinală, pentru Oradea și împrejurimi, va fi în Tămășeu, sâmbătă, 13 august, cu ocazia Zilelor satului, iar duminică, 21 august, va fi o semifinală a Țării Beiușului, în comuna Drăgănești, satul Grădinari. Organizatorii festivalului au anunțat că echipele care doresc să participe la concurs pot fi foarte diverse, de la grupuri de pensionari, până la echipe formate pe străduțe sau pe sate din comune diferite. Informații, dar și noutăți despre festival, inclusiv în limba română, se găsesc pe pagina web - www.lecsofesztival.hu.