Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor și Primăria Roșia au organizat duminică, 21 august, la Roșia, cea de-a IV-a ediție a Festivalului-concurs al viorii cu goarnă "Dorel Codoban", eveniment care a reunit laolaltă interpreți ai viorii cu goarnă din județul Bihor.

 

În acest an, Marele premiu al Festivalului-concurs a fost o vioară cu goarnă, făurită de meșterul Cornel Palladi din Beiuș. Din juriu au făcut parte: Leontin Ciucur, directorul Ansamblului Artistic Profesionist „Crișana”, Mircea Jacan, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor și Sorin Miescu, profesor la Liceul de Arte Oradea.  Aprecierile au ținut cont și de autenticitatea repertoriului, a costumului popular și a prezenței scenice.

În urmă deliberării juriului, căștigătorii sunt următorii: Marele premiu - Ioan Covaci din Dobrești; Premiul I - Raul Daniel Leuca din Meziad; Premiul II - Andrei Chirilă din Hotar; Premiul III - Cătălin Matiu din Budureasa.

După concurs, a avut loc un spectacol folcloric în cadrul căruia au evoluat ansamblurile folclorice: „Codrenii Bihorului” Roșia, „Florile Borumlăcii” Borumblaca, „Doina Șteiului” Ștei, Căminul Cultural Șuncuiuș, „Moșuț” Vadu-Crișului, „Zestrea Buduresii” Budureasa, „Ceata Junilor” Sibiu, „Aldeșteana” Aldești-Arad, precum și soliștii vocali: Voichița Mihoc, Cornelia Covaciu, Leontin Ciucur, Luminița Tomuța, Stelele Bihorului, Vlad Ștef, Daniela Rada, Surorile Tomele, Lavinia Chifor, Roxana Buzle, Alexandru Haiduc, Andreea Zăvoian, Bianca Popa, Roșienițele.

„Festivalul are ca scop descoperirea de noi talente și încurajarea soliștilor instrumentiști de a duce mai departe tradiția, de a pune în valoare și de a promova sunetul inconfundabil, unic în țară și în lume al viorii cu goarnă”, a declarat Mircea Jacan, directorul CJCPCT Bihor. Beneficiind de o vreme superbă, evenimentul a atras, pe toată durata zilei, aproximativ 3000 de spectatori din Roșia și împrejurimi.

Festivalul este organizat an de an în memoria meșterului popular Dorel Codoban, unul dintre cei mai pricepuți meșteri populari de viori cu goarnă.