Consiliul Local Oradea s-a întrunit ieri în şedinţă ordinară. Printre proiectele adoptate s-au numărat cele legate de indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea a trei clădiri de patrimoniu din zona centrală, extinderea, reabilitarea sau înlocuirea unor reţele de apă şi canalizare, extinderea reţelei de gaze naturale, precum şi extinderea reţelei termice. În schimb, a fost respins proiectul privind exproprierea unor terenuri din Cartierul Episcopia.

 

În şedinţa de ieri a Consiliului Local Oradea au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru câteva lucrări ce vor fi derulate de Compania de Apă Oradea, cum ar fi: reabilitare rețelei de canalizare pluvială de pe str. George Coșbuc (445.141 lei), extinderea rețelei de alimentare cu apă şi canalizare menajeră pe str. Ceyrat (1.631.297 lei), înlocuirea rețelei de apă și canalizare menajeră de pe str. M. Kogălniceanu (745.888 lei), înlocuirea rețelei de canalizare menajeră aferentă bl. R10D, R10C, R8B, RL12 de pe str. 22 Decembrie (70.553 lei), extindere rețelei de canalizare menajeră pe str. Ion Pop Reteganul (213.303 lei), înlocuirea rețelei de canalizare menajeră aferentă bl. Z10, Z11, pe str. Al. Cazaban (28.436 lei), extinderea rețelei de apă şi canalizare menajeră pe str. Gh. Pituț, tronsonul str. Matei Corvin – str. Bunytai Vince (269.195 lei), înlocuirea rețelei de apă și branșamente aferente pe str. Caraiman, Lăcrămioarelor, Martin Andersen Nexo și b-dul Ștefan cel Mare, tronsonul cuprins între str. Caraiman și T. Neș (549.987 lei), respectiv extinderea rețelei de apă cu branșamente pe str. Mărgelelor (90.160 lei). De asemenea, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru modernizare str. Sintezei, modernizare str. Al. D. Xenopol - bretea dintre str. Xenopol și str. Chimiei, modernizare str. Chimiei, modernizare str. Lebedei, modernizare str. Potârnichilor, modernizare str. Fluierașului, modernizare str. Sturzului (1.789.830 lei), precum şi indicatorii pentru refacerea împrejmuirii Cimitirului Municipal pe latura vestică (462.369 lei). Tot în şedinţa de ieri, consilierii şi-au dat acordul pentru extinderea rețelei de gaze naturale cu presiune redusă pe str. Calea Aradului, str. Caraiman, Lăcrămioarelor și b-dul. Ștefan cel Mare, Gheorghe Costa Foru și Piața Cetății, str. Stefan Zweig şi str. Borșului nr. 38 L 1.

Un alt proiect aprobat a fost cel privind extinderea rețelei termice primare între str. Ceyrat și viitoarea Sală Polivalentă - Tancodrom. Această lucrare, evaluată la 12 milioane lei, va fi derulată de Termoficare Oradea şi presupune introducerea reţelei de termoficare pe o lungime de 3,7 km. Durata de executare a investiţiei este estimată la patru luni.  

Pe de altă parte, proiectul privind aprobarea declanșării procedurii de expropriere a unor terenuri proprietate privată în suprafață totală de 20.681 mp din Cartierul Episcopia nu a obţinut numărul de voturi necesare (18) pentru a fi aprobat. Exproprierea vizează terenuri situate pe traseul viitorului drum de legătură între strada Suişului şi Calea Bihorului, propus de Primăria Oradea pentru a decongestiona traficul spre DN 19 Oradea-Satu Mare. Consilierii UDMR şi PSD au votat împotriva proiectului, după ce reprezentanţii executivului nu le-au dat un răspuns satisfăcător la clarificările cerute în cadrul şedinţei. Mai exact, consilierul Huszar Istvan a întrebat dacă există un punct de vedere din partea Episcopiei Reformate cu privire la acest demers, în condiţiile în care deţine cea mai mare suprafaţă din terenurile care urmează să fie expropriate. Cristian Popescu, director adjunct în cadrul Direcţiei Patrimoniului Imobiliar, a menţionat că membrii comisiei care se ocupă de această procedură au discutat cu persoanele ale căror locuinţe vor fi expropriate pentru a putea fi evaluate şi pentru a putea să se mute în termen de şase luni şi abia ulterior vor fi contactaţi proprietarii de teren. Cel de-al doilea proiect care viza declanşarea procedurii de expropriere a fost votat de toţi consilierii, aici existând acorduri încheiate cu proprietarii. În acest caz vor fi expropriate clădiri şi terenuri în suprafaţă totală de 896 mp pe care va fi construit un drum de acces pe relația str. Barcăului - str. Oneștilor - str. S. Bărnuțiu.