În perioada 18 - 21 aprilie 2017, la Oradea, se desfășoară Olimpiada națională de limbi materne slave: cehă, sârbă și slovacă. Deschiderea festivă a avut loc în data de 18 aprilie, la Teatrul de păpuși Arcadia, iar premierea participanților a avut loc loc trei zile mai târziu, tot la Arcadia.

La olimpiadă au participat 74 de elevi din clasele VII - XII, din județele Arad, Caraș - Severin, Mehedinți, Sălaj, Timiș și Bihor, unde există școli cu limba de predare a minorităților: cehă, sârbă și slovacă. Însoțiți de 12 cadre didactice, elevii au asistat pe 18 aprilie, la Liceul „Aurel Lazăr”, la un program artistic pregătit de colegii de la Liceul Teoretic „Jozef Kozaček” din Budoi. Organizatorii le-au pregătit mai multe momente de relaxare prin vizionarea unui film. Cazarea, masa și proba de concurs s-au desfășurat la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”. Pentru fiecare limbă s-a înființat o comisie centrală, care a elaborat subiectele și a evaluat lucrările.

Proba scrisă a olimpiadei s-a desfășurat pe 19 aprilie. În zilele de 19-20 aprilie, elevii  au vizitat obiectivele turistice din Oradea, iar vineri, după premiere, aceștia au plecat spre orașele lor.