Ieri, la sediul Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” din Oradea a avut loc festivitatea de avansare la primul grad profesional a Promoţiei de agenţi de poliţie de frontieră, 22 iulie 2016”. La această activitate au participat reprezentanţi ai conducerii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, precum şi oficialităţi locale.

Dintre invitaţi au făcut parte Claudiu Pop, prefectul judeţului Bihor, Pasztor Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ionel Vila, secretarul primăriei municipiului Oradea, chestor principal de poliţie Dumitru Haralambie, adjunct al Inspectorului General al Poliţiei de Frontieră Române, şi comisarul şef de poliţie Valentin Gheţău, membru al Biroului Executiv Central al Corpului Naţional al Poliţiştilor. De asemenea, au mai fost prezenţi şefi şi comandanţi ai structurilor MAI şi MApN din Garnizoana Oradea, reprezentanţi ai instituţiilor locale cu care şcoala cooperează, înalte feţe bisericeşti şi, nu în ultimul rând, părinţii, rudele şi prietenii absolvenţilor sosiţi din toate colţurile ţării. Totodată, la Festivitatea de absolvire au participat şi trei delegaţii ale instituţiilor de învăţământ din străinătate cu care şcoala din Oradea are relaţii de parteneriat, respectiv din Ungaria şi Moldova. Festivitatea de absolvire a fost condusă de către comisar şef de poliţie Ionel Hotnoga, împuternicit director al Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu" Oradea, care a felicitat absolvenţii pentru rezultatele foarte bune obţinute la examenul de absolvire. „În orice împrejurare să dați dovadă de cinste și corectitudine fără a vă lăsa tentați de câștiguri ușoare indiferent care ar fi miza, căci odată pierdută cinstea nu o mai puteți recâștiga cu nici o bogăție din lume”, a precizat directorul şcolii. A fost o zi specială pentru absolvenţi, părinţi şi personalul şcolii, deoarece după doi ani de studii se pot bucura de rezultatele muncii lor, îşi văd răsplătite eforturile şi sacrificiile pe care le-au făcut în această perioadă. Impactul şi emoţia momentului absolvirii şcolii şi al mesajelor transmise de cei care au luat cuvântul a fost simţită atât în rândul absolvenţilor, cât şi al părinţilor şi rudelor care au dorit să fie alături de ei la acest eveniment unic din viaţa lor. În ceea ce priveşte actuala serie de absolvenţi, aceasta este cea de a 23-a  promoţie de elevi pe care a dat-o şcoala orădeană şi a avut durata de şcolarizare de 2 ani. Toţi cei 57 elevi, 14 fete şi 43 de băieţi, care au susţinut examenul de absolvire în perioada 11.07 - 20.07.2015, au trecut cu bine acest examen care a constat în susţinerea mai multor probe de evaluare a competenţelor din curriculumul de pregătire asociat standardului de pregătire profesională.

În urma centralizării rezultatelor examenului de absolvire, media generală a promoţiei este de 8,98. În cadrul festivităţii de absolvire a avut loc acordarea de diplome de merit primilor cinci absolvenţi cu rezultate meritorii în cadrul examenului de absolvire, şeful de promoţie fiind recompensat şi cu înscrierea numelui şi prenumelui pe placa de onoare a instituţiei. Absolvenţii au fost repartizaţi în ordinea mediilor în cadrul Inspectoratelor Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră la frontiera externă a României ca debutanţi pentru o perioadă de 6 luni.