Cea de-a treia încercare de constituire a legislativului judeţean, care va cârmui judeţul Bihor în următorii patru ani, a oferit mai degrabă imaginea unui spectacol de circ decât solemnitatea caracteristică unui astfel de moment. Cei care au luat parte la şedinţă, nu puţini, au fost siliţi să asiste la nişte ieşiri nu tocmai demne să facă parte din caracterul unor oameni care şi-au asumat o responsabilitate importantă atunci când au acceptat să candideze pentru o asemenea funcţie, fără să le pese câtuşi de puţin că-i vor dezamăgi încă de la începutul mandatului pe cei care le-au acordat votul…

 

Noii consilieri judeţeni

Ceea ce se anunţa, după două încercări eşuate, o şedinţă cât de cât normală, la finalul căreia să putem spune că avem consiliu judeţean, s-a dovedit a fi o „adunare” de oameni recalcitranţi, care au transformat momentul într-unul de nivelul penibilului. După intonarea imnului, s-a făcut prezenţa, constatatându-se faptul că toţi cei 35 de aleşi judeţeni sunt prezenţi. În continuare, conducerea şedinţei a fost preluată de către decanul de vârstă, UDMR-istul Szabo Ştefan-Gheza, asistat de doi, cei mai tineri, consilieri: colegul său Boda Gergely Zoltan şi PSD-istul Sergiu David. Primul punct pe ordinea de zi a fost alegerea Comisiei de validare a Consiliului Judeţean Bihor, al cărui preşedinte a fost desemnat Grim Andras (UDMR), secretar Ana Maria Tiron (PSD) şi membru Dacian Foncea (PNL). De asemenea, au fost desemnaţi liderii de grup, şi anume Ionel Avrigeanu – PNL, Pasztor Sandor - UDMR şi Ioan Mang – PSD –ALDE, această din urmă formaţiune având doar doi consilieri nu a avut posibilitatea să-şi desemneze lider de grup. Comisia a validat mandatele, cei 35 de consilieri validaţi fiind următorii: 17 din partea PNL – Ionel Avrigeanu, Ovidiu Beizi (o înlocuieşte pe Ancuţa Şchiop, care a renunţat din motive de incompatibilitate), Nicolae Bodea, Cornel Borza, Ioan Câmpan, Dacian Foncea, Kiss Janos, Sebastian Lascu, Moise Madear, Mircea Mălan, Sorin Motoca, Gheorghe Neag, Constantin Neniu, Alin Peti, Lidia Popa, Teodor Suciu şi Mihai Toderici; 9 de la PSD – Stela Babău, Valentina Butişcă, Bujor Chirilă, Sergiu David, Dorel Dume, Ioan Mang, Florian Oros, Ana Maria Tiron şi Gheorghe Ţară; 7 de la UDMR – Boda Gergely Zoltan, Grim Andras, Keri Hajnal, Pasztor Sandor, Teper Zoltan, Szabo Ştefan - Gheza şi Szoboszloi Gaspar Istvan şi 2 ALDE: Traian Bodea şi Dorin Corcheş. După depunerea jurământului ar fi trebuit să se treacă la următoarele puncte de pe ordinea de zi, şi anume alegerea preşedintelui şi a vicepreşedinţilor, care, potrivit prevederilor art.101 alin. 2 din Legea 215/2001, se aleg cu votul secret al majorităţii, ceea ce însemna 18 voturi pentru.

 

„Cel mai mare furt politic de după Revoluţie”

Pentru funcţia de preşedinte, Grupul UDMR l-a propus pe Pasztor Sandor, Grupul PSD+ALDE a anunţat că-l susţine pe Pasztor, neavând nicio propunere, iar Grupul PNL, pe fostul viceprimar al Oradiei, Mircea Mălan, acesta din urmă declarând că acceptă propunerea „având în vedere că PNL a obţinut cel mai bun scor politic, fiind conştient de datoria care apasă pe umerii săi”.

„Cu cât şansele sunt mai mici cu atât sunt mai hotărât să merg până la capăt”, a precizat Mircea Mălan. Tot scandalul a pornit de la modul în care s-a aplicat procedura votului secret, liberalii solicitând, atât comisiei de validare, cât şi secretarului judeţului Carmen Soltănel, ca fiecare consilier să primească buletinul de vor doar când merge în cabină, motiv pentru care au solicitat ca toate buletinele împărţite deja să fie retrase şi retipărite altele. „Atâta vreme cât există cabina de vot asigurată şi sunt doar 35 de buletine tipărite, secretul votului ţine de conştiinţa fiecăruia”, le-a replicat jurista Carmen Soltănel, fără a reuşi, însă, să liniştească prea mult spiritele deja încinse. „Doamna Stela Babău a votat la masă, nu se respectă procedura de vot!” „Nu respectaţi legea, este infracţiune!” „Este cel mai mare furt politic în Bihor de după Revoluţie. Aţi vrut să-i arătaţi votul domnului Mang!”, acuzau liberalii, prin vocea lui Dacian Foncea.

Atât alesul ALDE, Dorin Corcheş, cât şi pesedistul Mang au intervenit pentru a-şi susţine cauza. „Secretarul a pus la dispoziţie urna şi posibilitatea votului secret, legea e respectată!”, a apreciat Corcheş. „Există urnă, există cabină, dar pe mine personal nu mă poate nimeni obliga să votez unde vreţi dumneavoastră. Eu sunt dispus să votez la vedere!”, a precizat, la rândul său, Ioan Mang. Într-un haos de nedescris, a început votul şi odată cu el îmbrâncelile şi admonestările de rigoare. În tot acest balamuc, Mircea Mălan a anunţat că liberalii nu pot fi de acord „cu ce se întâmplă aici” şi se vor retrage de la şedinţă, în uralele lui Dacian Foncea, care scanda fără încetare „Trăiască PNL!” şi „Să vă fie ruşine!”. „Această situaţie s-a creat pentru că aceşti oameni nu au încredere nici în propriii lor colegi, ştiu că s-au adunat doar din interes şi vor să se supravegheze unii pe alţii. Se putea respecta fără probleme legea, foarte probabil că cei 18 consilieri ai acestei majorităţi ar fi votat la fel şi am fi mers mai departe conştienţi cu toţii că pornim la drum pe un fundament sănătos”, a declarat Mircea Mălan, după ce a părăsit şedinţa CJ Bihor, adăugând că „pare inutil” să rămână într-un asemenea consiliu, prin umare, cel mai sigur va reveni la conducerea Primăriei Oradea.

 

„Un circ care nu era demn de CJ Bihor”

Cei rămaşi nu au fost, însă, prea afectaţi de situaţia creată, motiv pentru care şi-au văzut de vot şi, aşa cum era de aşteptat, Pasztor Sandor a fost desemnat preşedinte cu 18 voturi pentru. „Planul meu este să umplu această sală, care pentru a treia oară este cu 17 consilieri absenţi. Sunt convins că voi reuşi şi Consiliul Judeţean Bihor va funcţiona mult mai bine decât în anii precedenţi. Nu voi depune plângere împotriva colegilor mei, cu toate că nu a fost prea elegant ce au făcut, pentru simplul fapt că nu doresc să dau peste cap anumite proiecte deja începute. Avem nevoie unii de alţii, indiferent de culoarea politică”, a declarat noul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor. Tot o formalitate, în aceste condiţii, a fost şi alegerea celor doi vicepreşedinţi, Ioan Mang (PSD) şi Traian Bodea (ALDE), în urma unui vot depus direct în urnă, fără a mai fi nevoie ca aleşii să se obosească până la cabină. „Au făcut tot acest circ, care nu era demn nici de PNL, nici de Consiliul Judeţean Bihor. Totul a mers civilizat, îmbulzeala au creat-o cei din PNL şi o parte aservită a presei. Mie nu mi-a arătat nimeni votul. Probabil, se vor depune şi plângeri penale împotriva celor care au încercat să obstrucţioneze votul. Trebuie să conştientizezi că dacă ai 17 mandate într-un consiliu de 35 nu-ţi asigură majoritatea. Ei au vrut să-şi asigure vasali”, a declarat vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang.

 

Cer neacordarea vizei de legalitate

Se pare, însă, că lucrurile nu vor intra pe făgaşul normal nici în al treisprezecelea ceas câtă vreme liberalii bihoreni nu au de gând să accepte situaţia, depunând, ieri după-amiază, la instituţia Prefectului judeţului Bihor, o sesizare prin intermediul căreia solicită neacordarea vizei de legalitate pentru hotărârea privind alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor. „Prin prezenta, subscrisa Partidul Naţional Liberal, filiala Bihor, date fiind incidentele de la şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean Bihor din 28.06.2016, cu privire la nerespectarea secretului votului pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, vă solicităm a nu acorda viza de legalitate pentru hotărârea privind alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean”, se arată în sesizare, cu precizarea că vor fi depuse probe şi dovezi fizice în termenul legal prevăzut de lege.