Duminică, 5 Februarie, Asociația „Avram Iancu” Beiuș a organizat tradiționalul eveniment omagial care marchează trecerea Crăişorului prin urbea de pe Crișul Negru.

 

Ca de obicei, manifestările au început cu depunerea unei jerbe de flori la efigia de pe imobilul din Strada Burgundia Mare, numărul 20, acolo unde, în anul 1850, aflat în drum spre Viena, Avram Iancu a poposit, găsindu-și odihna pe cuptorul de copt pâine şi depănând amintiri cu apropiaţii săi dintre românii beiuşeni. Viorel Ianc, președintele Asociației „Avram Iancu” Beiuș, a mulțumit participanților la eveniment, iar primarul Petru Mlendea a evocat principalele momente ale Revoluției pașoptiste și a evidențiat rolul lui Avram Iancu în lupta de emancipare națională a românilor ardeleni.

Participanții - printre care i-am remarcat pe senatorul Cornel Popa, pe colonelul în rezervă Grigore Bartoș, președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” Oradea și pe generalul de brigadă în rezervă Vasile Creț, președintele Filialei Județene Bihor „General Traian Moșoiu” a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „Alexandru Ioan Cuza” -s-au îndreptat apoi spre bustul lui Avram Iancu din Parcul Central, acolo unde au fost depuse jerbe și coroane de flori și a avut loc un scurt program artistic susținut de ansamblurile „Muguri și Mlădițe de Tezaur” al Casei de Cultură „Ioan Ciordaș” Beiuş și „Cununița” al Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu”. Tot la bustul Crăișorului, col. (r.) Grigore Bartoș, președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” Oradea, a amintit despre trecerea acestuia și prin urbea de pe Crișul Repede, în urmă cu 167 de ani, distinsul vorbitor subliniind entuziasta primire pe care orădenii, atât români, cât și maghiari sau evrei, i-au făcut-o Iancului.

Ultima parte a festivității omagiale s-a desfășurat la biserica ortodoxă Sfântul Dimitrie, unde a fost săvârșită o slujbă de pomenire, iar g-ral bg. (r.) Vasile Creț, președintele Filialei Județene Bihor „General Traian Moșoiu” a ANCMRR, a ținut un emoționant discurs, în care a evidențiat patriotismul și vitejia lui Avram Iancu și ale legiunilor conduse de tribunii săi, arătând, totodată, că, nu întâmplător, Țara Moților este presărată cu troițe ridicate în amintirea luptelor purtate în timpul Revoluției pașoptiste și cu cruci ale eroilor căzuți atunci pentru libertatea Neamului românesc.