Inventatorul orădean Adrian Ciprian Farcaş a obținut Medalia de aur și Diploma de excelență la Cea de-a XV-a ediție a Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii Pro Invent. Evenimentul s-a derulat timp de două zile, joi şi vineri, în Complexul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

„În cadrul acestui salon Pro Invent, am expus brevetul meu de invenţie, care se referă la un schimbător de căldură utilizat în domeniul pompelor de căldură şi care aduce o îmbunătăţire majoră acestor sisteme de încălzire”, spune inginerul orădean.

 

Schimbătorul de căldură

 

Schimbătorul realizat de inginerul orădean are capacitatea de expandare în caz de îngheț. Conform inventatorului, astfel se elimină schimbătorul de căldură intermediar, utilizat de toți producătorii de pompe de căldură apă-apă și scad simțitor costurile de implementare și exploatare, respectiv, crește performanța pompei de căldură cu până la 25%. Schimbătorul este confecționat dintr-un material antiaderent care previne formarea depunerilor - apa din foraj poate fi tulbure, cu un conținut ridicat de impurități și poate face depuneri, ducând la colmatarea schimbătoarelor uzuale.

Garanția produsului poate fi extinsă până la 20 de ani, ținând cont de durabilitatea materialelor din care este confecționat. Invenția este deja aplicată la scară largă în construcția pompelor de căldură Termocasa, cu o experiență de aproape zece ani în producerea, comercializarea și instalarea de sisteme de încălzire cu pompă de căldură care utilizează acest tip de schimbător, brevetat de Adrian Farcaș.

Ținând cont și de faptul că utilizarea pompelor de căldură prezintă un trend ascendent în ultimii ani, această invenție prezintă un interes deosebit în rândul majorității populației.

Ing. Adrian Ciprian Farcaș a ținut să mulțumească tuturor celor care i-au fost alături și l-au sprijinit din toate punctele de vedere în realizarea și testarea acestui schimbător de căldură revoluționar.