Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad organizează, în perioada 6-14 mai, cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Nou. De această dată, Oradea va fi reprezentată în festival de Ansamblul Nagyvarad al Teatrului Szigligeti, cu spectacolul de teatru-dans Coliziuni, dramaturgia Tamas Szalay, regia Levente Dimeny.

 

Şi în acest an, selecţionerul Festivalului Internaţional de Teatru Nou este Claudiu Groza, iar tema aleasă pentru ediţia curentă este „Un festival despre lume şi noi”.

„Despre România cea mică, România întâmplărilor de zi cu zi, România vieţiilor noastre şi a năravurilor personale/colective de care ne izbim cotidian vom vorbi destul de mult la a V-a ediţie a Festivalului de Teatru Nou. Mai cu sarcasm, mai cu hohote de râs, mai cu emoţia în coşul pieptului şi lacrima în colţul ochiului ne vom oglindi în MicROmânia. Acesta este focusul principal al acestei ediţii”, a transmis selecţionerul Claudiu Groza.

Dacă anul trecut Oradea a fost prezentă în festival cu spectacolul „În inima nopţii - Episodul Lear” (regia Gavriil Pinte), al trupei Iosif Vulcan, anul acesta a fost selecţionat spectacolul de dans Coliziuni, al Ansamblului Nagyvarad, o producţie regizată de Levente Dimeny, la conceperea căreia au contribuit 13 coregrafi.

„Ansamblul Nagyvárad al Teatrului Szigligeti va urca pe scena teatrului din Arad în 13 mai, la invitaţia iniţiatorilor evenimentului, invitaţie deosebit de onorantă,  ce reprezintă o recunoaştere atât a meritelor trupei, cât şi a spectacolului „Coliziuni”. Asta pentru că se ştie că unul dintre obiectivele festivalului este acela ca, prin faptul că îi invită şi îi prezintă, să recunoască evoluţia artiştilor şi trupelor, sprijinindu-i dezvoltarea, deschiderea, originalitatea şi viziunea inovatoare”, au transmis reprezentanţii Szigligeti.

Spectacolul „Coliziuni” vorbeşte despre omul din ziua de azi. „Bărbaţi şi femei, poveşti şi evenimente de sine stătătoare, dar, în acelaşi timp, interconectate, care conturează un portret divers despre noi. Cum suntem noi? Odată drăguţi, altă dată plini de slăbiciuni, tânjim după iubire, dar, dacă o primim, nu mai ştim ce să facem cu ea. Luptăm cu ceilalţi şi cu noi înşine, ne susţinem sau ne strivim reciproc, acceptăm şi refuzăm, plângem şi râdem împreună. Ne ciocnim zi de zi, ne despărţim, după care ne regăsim.

Linia este subţire şi periculoasă, pentru că cine ştie unde se trage, în realitate, graniţa dintre iubire şi cruzime, răzbunare şi mântuire! Imagini, schiţe despre noi, oamenii”, aşa cum se arată în sinopsis. Spectacolul Coliziuni s-a bucurat de succes şi în cadrul Festivalului de dans contemporan Like CNDB 2017, organizat de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti.