Miercuri, 19 aprilie, beiușenii au aniversat 98 de ani de la intrarea triumfătoare a armatei române, în frunte cu colonelul Gheorghe Rasoviceanu, în Beiușul eliberat. Jertfa bravilor ostași români eliberatori a fost omagiată de beiuşeni printr-o adunare festivă și prin ceremonia depunerii de coroane la Monumentul Martirilor Bihorului, Ioan Ciordaş și Nicolae Bolcaş.

 

Manifestările dedicate aniversării celor 98 de primăveri ale libertății Beiușului au debutat la ora unsprezece, Sala Mare a Primăriei găzduind adunarea festivă a autorităților municipale. La eveniment au participat deputații Gheorghe Bogdan și Gavrilă Ghilea, senatorul Cornel Popa, președintele Consiliului Județean, Pasztor Sandor, alături de vicepreședinții Ioan Mang și Traian Bodea, primarul Petru Mlendea-Căluș, viceprimarul Ovidiu Dăescu, consilierii municipali beiușeni, unii conducători de instituții și unități economice locale, consilieri județeni, primari și viceprimari din zonă, precum și o delegație a comunității românești din Micherechi (Ungaria). După intonarea Imnului de Stat, au fost oficiate două ceremonii religioase, prima, de un sobor de preoți ortodocși, cea de-a doua, de altul format din clerici greco-catolici. A urmat o serie de cuvântări, prima fiind rostită de colonelul în rezervă Ioan Ojică, vorbitorul evocând contextul istoric în care la 19 aprilie 1919 Beiușul a fost eliberat pentru totdeauna de sub nedreapta și vremelnica stăpânire străină. Rând pe rând, politicienii invitați au ținut discursuri, dintre aceștia remarcându-se Pasztor Sandor, președintele Consiliului Județean Bihor, care a vorbit despre normalitatea conviețuirii interetnice de azi. Vicepreședintele Ioan Mang a enumerat proiectele comune derulate de Consiliul Județean și Primăria Beiuș - bazinul de înot didactic și, mai ales, parcul industrial, făcând, totodată, un apel în vederea sprijinirii reabilitării complete a Colegiului Național „Samuil Vulcan”, prestigiosul așezământ de învățământ urmând să aniverseze, în 2018, 190 de ani de activitate. Senatorul Cornel Popa a evidențiat necesitatea finalizării Drumului Național 76 și a Centurii Beiuș-Ștei pentru relansarea economică a întregii zone. Deputatul Gheorghe Bogdan a făcut apel unitatea întregii comunități, ca soluție pentru o dezvoltare durabilă.

Manifestările aniversare au continuat cu un frumos spectacol pus în scenă de Casa de Cultură „Ioan Ciordaș” Beiuș, numeroasa asistență aplaudând evoluțiile Coralei „Beiuș” – dirijor Boldiș Zoltan și Ansamblului „Mlădițe de tezaur”, coordonat de Florin Mariș-Hinsu, care au interpretat cântece patriotice din perioada Războiului de Întregire și câteva adaptări folclorice.

Programul cultural a continuat cu un eveniment editorial, poeții și prozatorii Pașcu Balaci și Ulpiu-Traian Bodea oferind publicului câteva dintre ultimele lor creații. Pentru a aduce un omagiu eroilor ce s-au jertfit pentru libertatea și unitatea națiunii române, cei prezenți s-au îndreptat spre Monumentul Martirilor Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaş, unde a avut loc ceremonia depunerii de coroane. La final, toți participanții au ovaționat parada gărzii militare, moment care a încheiat firesc o festivitate dedicată, în primul rând, eroismului celor care, acum aproape un secol, cu arma în mână și cu gândul la frații lor asupriți de cruzi dușmani, au trecut Carpații și au dat jertfa supremă pentru Neam și Țara lor.