Congregația „Don Orione” și Liceul „Don Orione” Oradea organizează, în perioada 27-30 octombrie, o serie de manifestări dedicate împlinirii a 25 de ani de activitate orionină în România. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc joi, 27 octombrie, de la ora 17.00, în Sala festivă a Liceului „Don Orione” din Oradea.

 

Mai multe personalități din țară și de peste hotare vor participa la acest eveniment aniversar: Don Aurelio Fusi, directorul provincial al Congregației Don Orione din Roma, Don Roberto Polimeni, directorul Centrului Don Orione București, Don Alessandro Lembo, directorul Centrului Don Orione Iași, dr. Diego Basilio, ambasadorul Italiei în România, reprezentanții Centrului Cultural Italian din Oradea - Raimondo Ercole, președinte și Luigi Marzio, director, oficialități ale Consiliului Județean Bihor și ale Primăriei Oradea, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, precum și ai Episcopiei Greco-Catolice de Oradea și ai Episcopiei Romano-Catolice de Oradea. Vineri, 28 octombrie, sărbătoarea va continua cu un program artistic pregătit de profesorii și elevii Liceului Don Orione Oradea și cu Simpozionul „Implicațiile religiei în istoria educației europene”.

Congregația „Don Orione” este prezentă în România din anul 1991, când apare la Oradea cu binecuvântarea PS Valeriu Hossu.

În 1995, ia naștere Liceul „Don Orione” din Oradea. În 2009, se deschide grădinița, iar în 2010, ciclul primar, urmat, în 2011, de ciclul gimnazial.

Sub îndrumarea Congregației, funcționează și diverse activități extrașcolare, în mod deosebit Oratoriul și Grupul Scout. Parohia Tuturor Sfinților este centrul de spiritualitate al Centrului Don Orione din Oradea și al activităților din acest Centru. Congregația Don Orione a fost fondată de Sfântul Luigi Orione și activează în peste 30 de țări, pe toate continentele. Slujirea călugărilor orionini se manifestă preponderent în sectorul educativ, caritativ-asistential și parohial.

În România, Congregația Don Orione slujește în Oradea, București-Voluntari (din 1994, unde este și un azil pentru vârstnici și bolnavi, cu o secție pentru copiii și tinerii cu dizabilități psiho-fizice grave), precum și în Iași (din 1998, unde se află și un seminar).

Pe lângă activitatea formativă a viitorilor preoți și călugări, Congregația Don Orione coordonează și activități educative și caritative prin asistență la domiciliu a câtorva zeci de familii nevoiașe.