Aproximativ 40 de persoane, bătrâni, bolnavi sau persoane cu handicap au petrecut, ieri, câteva ore în faţa Prefecturii Bihor, aduşi de cel care îi îngrijeşte la Dumbrava, Viorel Paşca, după ce acesta a fost amendat, miercuri, de ITM Bihor, cu 10.000 de lei. Nemulţumit de sancţiune, bărbatul care are în grijă peste 200 de persoane cu probleme, a decis să lase autorităţile statului să preia această sarcină.  

Viorel Paşca, însoţit de aproximativ 40 de persoane de la Dumbrava, a ajuns, ieri, în Parcul Traian, susţinând că doreşte să îi lase pe bolnavi în grija statului, o acţiune similară având loc anul trecut, în faţa sediului Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, tot după o amendă aplicată de autorităţi.

„De zece ani îngrijim persoane bolnave, fără familie şi fără venituri. Nu am primit niciun ban de la stat şi nici nu avem nevoie, ne descurcăm singuri, din donaţii. Miercuri au venit cei de la ITM şi m-au amendat cu 10.000 de lei pentru că una dintre persoanele care mă ajută nu era angajată cu acte. Eu sunt persoană fizică şi cei care mă ajută o fac voluntar, cum să îi angajez? Acum am venit cu 40 dintre ei şi doresc ca autorităţile statului să îi preia şi să îi îngrijească”, a declarat, ieri, Viorel Paşca. Bihoreanul spune că toţi cei pe care îi are în grijă au domiciliul la Dumbrava şi, cu excepţia unei singure persoane, toţi au acte, beneficiază de hrană, medicamente şi îngrijirea necesară, inclusiv cei care sunt imobilizaţi la pat. „Acum a venit o doamnă din Baia Mare care a decis ca în timpul concediului dânsei să vină să facă muncă voluntară. Ce acte să îi fac? Sunt femei din sat care vin şi ne ajută pentru că altfel nu ne-am descurca. Lor cum să le fac carte de muncă?”, se întreba, ieri, Viorel Paşca.

 

„Vreau să ajut oamenii şi să las ceva în urma mea”

La Dumbrava sunt îngrijite peste 200 de persoane bolnave şi fără adăpost, în total acestea locuind în nouă case, majoritatea primite din donaţii. De altfel, spune Paşca, toată activitatea desfăşurată acolo în folosul celor nevoiaşi se datorează oamenilor cu suflet, români sau străini, care întind o mână de ajutor celor sărmani. La fel ca anul trecut, când a organizat o acţiune similară cu cea de ieri în faţă la DSP Bihor, problema autorităţilor este că activitatea de la Dumbrava nu este organizată din punct de vedere legal, până nu demult Viorel Paşca susţinând că nu doreşte să îşi înfiinţeze o asociaţie sau un ONG în baza căruia să poată funcţiona. În urma discuţiilor purtate în ultimele luni cu factorii de decizie, bihoreanul a început însă să facă primele demersuri în acest sens.

„Am înţeles că trebuie să îmi fac un ONG. Am demarat actele, mai durează probabil câteva săptămâni şi sunt gata. Cu toate astea, deşi am avut mai multe întâlniri şi cu prefectul, şi cu directorul ITM, şi deci toţi ştiau că am început demersurile, s-au grăbit şi au venit să mă amendeze. Nu cer nimic de la stat şi acuma să stau să plătesc amenzi? Cu aceşti bani le asigur toate cele necesare oamenilor într-o lună. Statul vine şi mă amendează după ce de ani de zile nu a cheltuit nici un leu cu oamenii ăştia. Statul este responsabil pentru fiecare dintre ei, iar pentru o persoană acelaşi stat cheltuie lunar peste 2.000 de lei”, a declarat Viorel Paşca. În ceea ce priveşte înfiinţarea ONG-ului, Paşca este convins că, deşi ar avea toate actele, tot nu ar primi autorizaţie de funcţionare.

„Noi avem condiţii foarte bune. Problema este că eu într-o casă găzduiesc să zicem 15 persoane, cinci într-o cameră. Legea spune că trebuie să fie două persoane în cameră, că trebuie cameră de tratament şi aşa mai departe. Deci eu nu pot să ţin decât probabil vreo 50, 70 de persoane. Am făcut solicitări scrise autorităţilor să vină şi să îi ia pe ceilalţi, ca să pot să îngrijesc oamenii legal. Mi-au răspuns că nu au unde să îi ducă”, mai spune Viorel Paşca. Întrebat despre motivul pentru care, de zece ani, îngrijeşte oameni sărmani, bihoreanul a susţinut că face acest lucru fără niciun fel de interes. „De dragul oamenilor o fac. Îngrijeşti un câine, un cal, cum să nu îngrijeşti un om? Vreau să las ceva în urma mea. Eu sunt un om simplu, la fel ca şi cei care ne ajută. Donaţii fac oamenii simpli, românii plecaţi la muncă în străinătate, nu firmele, nici statul”.

 

Bolnavii, trimişi la Dumbrava chiar de instituţiile statului

Situaţia de la Dumbrava pare să se învârtă într-un cerc vicios. Statul, deşi responsabil de cazurile sociale prin DGASPC, nu are nicio soluţie pentru aceşti oameni. Pe de altă parte, acelaşi stat aplică amenzi pentru nerespectarea legii. Şi tot acelaşi stat îi trimite pe oamenii străzii ajunşi la spital, spre exemplu, la... Dumbrava. „Eu sunt amendat, nu funcţionez legal, nu am acte. De anul trecut, de când am fost amendat de DSP, şi până acum, spitalele din judeţ mi-au adus la poartă, cu ambulanţele, 106 bolnavi. Statul nu are capacitatea să îi îngrijească şi nici unde să îi ducă. Şi atunci ce facem?”, se întreabă Viorel Paşca. Jurnaliştii prezenţi ieri în Parcul Traian au solicitat o poziţie Prefecturii Bihor vizavi de situaţia de la Dumbrava şi a oamenilor aduşi, ieri, în faţa acestei instituţii. „Am primit o informare că a fost aplicată o amendă de către ITM şi că sunt 40 de bolnavi aduşi în Parcul Traian, în faţa instituţiei prefectului. Eu am avut o discuţie cu toate instituţiile implicate la începutul acestui an, astfel încât să găsim o soluţie pentru ca domnia sa să intre în legalitate, iar zecile de oameni pe care îi are în grijă să fie în siguranţă. Faptul că a fost amendat, sunt convins că cei de la ITM au o motivaţie, eu nu am alte date. Ce vă pot spune este că urmăresc cu atenţie această situaţie, iar DGASPC trebuie să intervină pentru că intră în atribuţiile acestei instituţii. Condiţia este însă ca toţi cei implicaţi să respecte legea”, a declarat, ieri, Claudiu Pop, care, de altfel, a coborât şi a stat de vorbă şi cu Viorel Paşca, îndemnându-l pe acesta să ducă la bun sfârşit demersurile legale începute. Instituţia menţionată în declaraţiile prefectului, DGASPC, nu a avut deocamdată nicio reacţie. Nici reprezenzanţii Consiliului Judeţean, cei care au în subordine DGASPC. Ieri, la ora 13.00, când toate cele 40 de persoane bătrâne sau bolnave, unele infirme, se aflau în Parcul Traian, nici preşedintele CJ Bihor, nici cei doi vicepreşedinţi nu au fost de găsit în instituţie. După discuţiile purtate cu prefectul Claudiu Pop, dar şi reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, în cele din urmă, Viorel Paşca s-a întors ieri acasă cu toţi cei 40 de bolnavi.