23 de elevi ai Liceului Teoretic „Aurel Lazăr”, din Oradea, au demonstrat ieri că încă se mai păstrează la loc de cinste obiceiul încondeierii ouălor de Paşte. În paralel, în cadrul unui alt proiect, pe holul școlii a avut loc un târg umanitar de obiecte handmade.

 

Activitatea de încondeiere a ouălor s-a desfășurat sub forma unui atelier coordonat de profesoara Anca Gabor, cu sprijinul susținut al directoarei adjuncte Rodica Turcaș. Ea a fost parte din proiectul educativ „Obiceiuri pascale din Bihor”. Ambianța specifică a fost creată prin prezentarea istoricului și semnificației tradiției încondeierii ouălor, după care elevii au primit indicațiile necesare pentru a înfrumuseța ouăle pe care le-au avut la dispoziție.

Tehnica „împistririi ouălor” însușită de participanți a presupus utilizarea unui instrument tradițional numit „chișiță”, „bizarcă” sau „condei” cu ajutorul căruia au încondeiat ouăle cu ceară de albine încălzită, desenând diferite motive tradiționale, și vopsirea acestora, apoi, în culoare naturală.

După încondeiere, ouăle au fost vopsite în coji de ceapă. Juriul format din directorul Gheorghe Tirla, adjuncta Rodica Turcaș și profesoarele Floare Gavra, Emilia Negru și Cristina Brădău au ales următorii câștigători: Alina Pantea (premiul I), Farkas Yvette (premiul II), Maria Cuș (premiul III), Patricia Sonea și Antonia Crăciun (mențiuni).

Pe parcursul activității, elevii clasei a X-a C coordonați de profesorul Ciprian Zopotă, cunoscut și ca interpret de muzică populară, au încântat publicul spectator format din peste 100 de elevi și profesori cu un moment artistic sub genericul „Hristos a înviat”. Ciprian Zopotă a interpretat, în deschiderea programului, priceasna „Blândul Păstor”, apoi elevii au prezentat cele mai importante obiceiuri și tradiții specifice Paștelui, au recitat poezii care marchează Învierea Mântuitorului și au pus în scenă o scurtă piesă de teatru. În încheierea momentului artistic, a fost interpretat cântecul religios „Hristos din morți a înviat!”.

În paralel cu acest eveniment, pe holul liceului s-a desfășurat consacratul târg de obiecte handmade dedicat Sărbătorilor Pascale, organizat în cadrul proiectului de voluntariat „Petale-n vânt” (proiect civic de voluntariat și caritate implementat de Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău). Elevi ai claselor a IX-a, a X-a și a XI-a D, coordonați de profesoarele Olga Drăgan, Daniela Dragoș și Emilia Negru, au realizat diferite obiecte donate în schimbul unor sume de bani cu care vor contribui la soluționarea unor probleme medicale ale unor copii.

Proiectul este în al treilea an de derulare și cuprinde aproximativ 60 de unități școlare din 6 județe (numai în Bihor se desfășoară în 12 școli).