La Grădiniţa cu Program Prelungit ,,Micul Prinț” Salonta a avut loc recent activitatea de evaluare a proiectului educativ-regional-transfrontalier ,,Prietenia - un dar de preț”. Au participat educatoarele implicate în proiect de la grădinițele: GPP nr. 27 Oradea, GPP nr. 1 Beiuș, GPP nr. 1 Tinca, Școala și Grădinițele din Șoimi- Urviș, Grădinița de Naționalitate Română din Micherechi- Ungaria și bineînțeles, gazdele de la Salonta.

Proiectul educativ ,,Prietenia - un dar de preț” este coordonat, pe partea românească, de către prof. Ligia-Rodica Benea, iar pe partea maghiară de către prof. Simina-Ioana Gherțan, fiind alături și directoarea G.P.P. ,,Toldi” Salonta, Lia Butcă. La Grădinița ,,Micul Prinț” Salonta au fost pregătite workshop-uri de către educatoarele: Anamaria Gherele, Georgiana Boc, Adela Pașca, Kelemen Violeta și Eva Struber, unde colegele partenere au realizat ornamente pe gips, au confecționat mărțișoare și felicitări cu ocazia zilei de 8Martie. Au fost reînviate astfel, pentru colegele din Ungaria, tradiția mărțișorului, a zilei de 8 Martie și a sărbătorii de ,,Dragobete”. A fost prezentat un material PPT legat de activitățile desfășurate cu aceste ocazii, de către educatoarele de la ,,Micul Prinț”. Surpriza acestei întâlniri a constat într-o vizită la ,,Rezervația Naturală Cefa”, unde, prin bunăvoința directorului Societății Pro-Acva, Nicole Nistor, participantele au avut ocazia să se întâlnească cu o rezervație de mediu deosebită. Au avut, de asemenea, prilejul să servească o masă cu specific pescăresc la Restaurantul ,,Lebăda” din Cefa, după care au asistat la o demonstraţie de dresaj în cadrul Hergheliei de la Cefa. Educatoarele de la GPP „Micul Prinț”- Ligia Benea, Eva Struber, Adela Pașca, Kelemen Violeta, Anamaria Gherlșe și Georgiana Boc mulțumesc pentru implicare Societății Pro-Acva și părinților copiilor de la grădiniță pentru ajutor, exprimându-şi dorinţa ca această ,,Caravană a prieteniei” să continue în beneficiul copiilor și al educatoarelor.

Proiectul educativ-regional-transfrontalier ,,Prietenia - un dar de preț” vine ca răspuns la nevoia educatoarelor din grădinițele implicate de a se confrunta cu noi provocări în plan profesional, de a-și moderniza stilul de muncă, de a elimina rutina din activitatea zilnică, de a contribui sistematic la formarea și perfecționarea lor profesională. În aceeași măsură contribuie la satisfacerea setei de cunoaștere a copiilor și la îmbogățirea experienței lor de viață. Acest parteneriat se constituie într-un schimb de experiență, în care, educatoarele și copiii au prilejul să cunoască medii de viață și muncă, relativ noi pentru ei, să schimbe idei, să găsească soluții viabile la problemele cu care se confruntă. Preșcolarul este implicat în viața socială prin apartenența sa la familie, la grupurile de joc și de învățare, dar și prin relațiile specifice pe care le poate stabili și cu diverse instituții și organizații din comunitatea în care trăiește. De aceea, procesul de socializare poate și trebuie să înceapă de timpuriu. Proiectul răspunde nevoii preșcolarului de a-și asuma roluri și responsabilități, de a-și dezvolta personalitatea și urmărește inițierea lui, a viitorului cetățean, într-un comportament activ, conștient responsabil, capabil de înțelegere și respect. Aplicând eficient și creator, cu ajutorul cunoștințelor și prin rezultatele activităților proprii, ideile, gândurile și părerilor preșcolarului în funcție de situația dată, credem că ajutăm copilul să găsească zîmbetul cu care ar fi frumos să salutăm viitorul.

Ligia Rodica BENEA