În istoria națiunii române, ziua de 24 ianuarie are o simbolistică aparte, căci, acum 158 de ani, prin unirea Moldovei cu Ţara Românească, s-au pus bazele României moderne, creându-se, astfel, nucleul statal care va coagula în jurul său celelalte provincii locuite de români: Dobrogea în anul 1878, Cadrilaterul în anul 1913, Basarabia, Bucovina, Transilvania  în 1918.

 

Cu acest prilej s-a desfășurat o serie de activități şi la Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, Oradea, menite să amintească noilor generații semnificaţia zilei de 24 ianuarie, contribuţia acestui eveniment la înfăptuirea Marii Uniri din 1918 şi, totodată, s-a urmărit formarea spiritului patriotic şi civic, respectiv dezvoltarea interesului faţă de istoria neamului.

În ziua de 24 ianuarie, câţiva elevi din clasa a X a A, însoţiţi de directoarea Daniela Vâlceanu și profesorii Diana Mic-David și Olivia David, au participat la festivitatea din Piața Unirii.

Pe 25 ianuarie au avut loc activităţi educative dedicate Micii Uniri şi în şcoală, coordonate de profesorii de la catedra de istorie. În pauza mare, elevii împreună cu cadrele didactice s-au adunat în curtea școlii unde activitatea a debutat cu intonarea imnului național, după care prof. Diana Mic-David i-a introdus pe elevi în atmosfera evenimentelor printr-o prezentare referitoare la momentele importante ale Unirii Principatelor Române. Apoi, toţi cei prezenţi au încins Hora Unirii. Activitatea a continuat de la ora 13.00 cu prezentări PowerPoint ale elevilor din clasa a XII G: Milena Bonca, Georgia Cuciula, Rebeca Bodea despre evenimentele care au precedat și succedat Unirea Principatelor Române. Elevii din clasa a X-a A: Laurențiu Benea, Andrei Haica, Cristian Danciu, Cosmin Istudor, Killerman Steven și Elly Ebben și a XII-a A: John Ciobota au realizat o scenetă în care s-a îmbinat lecţia de istorie cu latura artistică, elevii interpretând rolurile oamenilor politici ai vremii adunați să hotărască viitorul țării. Momentul s-a încheiat cu prezentarea PowerPoint a elevilor Ioan Breje și Andrei Mureșan din clasa a XI-a D despre viața și personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza.

Diana MIC-DAVID