În perioada 5-11 septembrie a avut loc Jubileul profesorilor din centrele universitare şi de înaltă formare, în Italia, la Roma. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a peste 1.500 de cadre didactie din peste 60 de ţări. Oradea a fost reprezentată de 50 de profesori, coordonaţi de părintele Paul Popa.

„Nu cu lucruri stricăcioase, cu argint sau cu aur, aţi fost răscumpăraţi din viaţa voastră deşartă, lăsată de la părinţi, ci cu scumpul sânge al lui Hristos” – 1 Petru 1, 18-19. Astfel începea Sfântul Părinte Papa Francisc audienţa din Piaţa Sfântul Petru, în data de 10 septembrie 2016, punctul culminant la Jubileului profesorilor din centrele universitare şi de înaltă formare, eveniment la care au participat circa cincizeci de cadre didactice din Oradea, universitari şi profesori din învăţământul preuniversitar, coordonaţi de către părintele Paul Popa.

La această întâlnire, desfăşurată în perioada 7-11 septembrie, au participat mai mult de 1.500 de cadre didactice din peste 61 de ţări. Jubileul a fost promovat de către Congregaţia pentru Educaţie Catolică, în colaborare cu Biroul pentru Pastoraţia Universitară din Dieceza de Roma. Lucrările s-au desfăşurat în cadrul Universităţii Pontificale Laterane, iar firul conductor a fost Cunoaşterea şi milostivirea, care se constituie în a treia misiune a învăţământului. În Universitatea de Studii Roma Tre au avut loc lucrările celui de-al XIII-lea Simpozion Internaţional al profesorilor. Cunoaşterea a fost împletită cu experienţe marcante de întâlnire cu Domnul Milostivirii. Profesorii orădeni au participat atât la lucrările celor 22 de sesiuni paralele, propuse de către organizatori Cetăţii Eterne, cât şi la celebrări liturgice în bazilicile din oraşul celor şapte coline. Un moment special a fost celebrarea liturgică din Biserica Sfântul Spirit din Roma, unde pelerinii români la Roma au partcipat la Sfânta Liturghie solemnă al cărui celebrant principal a fost Preasfinţitul Virgil Bercea, episcopul de Oradea. Acesta a precizat că Roma înseamnă acasă pentru noi toţi; ideea a fost întărită şi de mesajul eminenţei sale cardinalul Leonardo Sandri.

Momentele de bucurie din Roma au fost întregite de întâlnirea cu Preasfinţitul Virgil lângă o fântână din Piaţa Sfântul Petru. Acesta, ca un părinte, a salutat şi a îmbrăţişat profesorii orădeni.