Campusul Şcolar „Partenie Cosma” a fost inaugurat, ieri, oficial, după ce săptămâna trecută a avut loc recepţia lucrărilor. La eveniment au participat primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Huszar Istvan, prefectul Claudiu Pop, inspectorul şcolar general Alin Novac-Iuhas, precum şi reprezentanţi ai ADR Nord-Vest şi ai constructorului.

Campusul Şcolar „Partenie Cosma”, de pe str. Armatei Române, are o istorie care a început încă din anul 2005-2006, când s-a pus problema retrocedării clădirilor a două cunoscute licee orădene, Partenie Cosma şi Vasile Voiculescu. Chiar la acea vreme, după apariţia legislaţiei de retrocedare, s-a pus problema construirii unui campus care să preia cele două unităţi şcolare. „Oradea s-a conformat, a proiectat un campus care ar fi urmat să găzduiască liceele Partenie Cosma şi Vasile Voiculescu. Între timp, acest din urmă liceu s-a mutat într-o clădire în zona Velenţa, deci nu vor mai veni aici. Cum guvernele nu au alocat finanţare, Primăria a început construcţia în anul 2008, fiind finalizat doar un corp de clădire, cu 24 săli de clasă, unde s-au mutat elevii de la Partenie Cosma, în anul 2011. Cum nu a mai existat finanţare guvernamentală, lucrările s-au oprit. Pe finele perioadei de finanţare europeană 2007 - 2013, guvernanţii au constatat că nu pot cheltui banii alocaţi pe POR şi au deschis pe ultima sută de metri o nouă linie de finanţare pentru proiecte de învăţământ care nu au fost finalizate. Am aplicat şi noi, am câştigat proiectul, iar lucrările au început abia în anul 2015 şi au fost efectuate într-un ritm alert, chiar contra timp, 90% dintre ele fiind finalizate chiar anul trecut, iar în acest an fiind efectuale ultimele detalii”, a amintit ieri primarul Ilie Bolojan, care a mulţumit pentru implicarea în acest proiect ADR Nord – Vest, Direcţiei de Patrimoniu şi de Dezvoltare din cadrul Primăriei Oradea, precum şi constructorului Selina.

La rândul său, viceprimarul Huszar Istvan, coordonatorul Direcţiei de Patrimoniu Imobiliar, a declarat că Oradea se poate mândri cu un campus unic în România: „Campusul de la Oradea este o construcţie atipică deoarece au fost construite două clădiri cu destinaţie şcoală, iar proiectele naţionale prevăd doar o singură clădire în acest sens. Campusul va găzdui profesori, tineri, există şi o sală de sport impozantă. Viitorilor elevi le doresc să se bucure de acest amplasament cu rezultate cât mai bune”. Proiectul a fost apreciat şi de inspectorul şcolar general Alin Novac-Iuhas, care a declarat că este singurul campus finalizat la nivel naţional.

Investiţia a presupus construirea a şapte corpuri de clădire şi anume: şcoală cu 24 săli de clasă distribuite în două corpuri, cămin internat cu 75 de camere care oferă 300 locuri, cantină şi club, 15 garsoniere pentru cadre didactice, ateliere şcoală, precum şi o sală de sport cu depozite, vestiare şi 300 locuri pe scaune pentru public. Suma investită se ridică la 7 milioane de euro, din care contribuţia Primăriei este de aproximativ 5%.

„Campusul şcolar are o capacitate de aproximativ 2.000 de elevi, iar în perioada următoare, Primăria Oradea va achiziţiona mobilierul necesar, urmând ca, până la toamnă, să găsim formula de a gestiona aceste spaţii în mod corespunzător, astfel încât cel mai modern spaţiu educativ din municipiu să fie dat în folosinţa elevilor”, a declarat primarul Ilie Bolojan, care a mai precizat că, în perioada următoare, administraţia locală va amenaja lângă campus un parc cu toate utilităţile aferente şi vor fi finalizate reţelele de termoficare din proiectul de apă gerotermală, toate aceste lucrări conexe urmând a fi finalizate până în toamnă.