Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor a prezentat bilanţul activităţilor pe anul 2007. Obiectivul principal în anul 2007 l-a reprezentat perfecţionarea mecanismelor manageriale adecvate în vederea eficientizării activităţii structurilor serviciului profesionist în scopul apărării vieţii şi sănătăţii populaţiei, a protecţiei valorilor materiale şi culturale importante, a factorilor de mediu, asigurarea restabilirii stării de normalitate, împreună cu celelalte instituţii care au repartizate funcţii de sprijin pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Potrivit inspectorului şef, colonel Nicodim Oltean, Serviciul de Prevenire a Incendiilor a executat 2845 de controale, ceea ce reprezintă o medie de 244 controale pe lună, în care au fost cuprinşi 1176 operatori economici, 1515 instituţii şi 154 localităţi. Au fost executate 19 controale comune în care au fost cuprinse toate municipiile şi oraşele judeţului, principalele instituţii şi operatorii economici, şi 23 de controale tematice la unităţile de cult, disco-cluburi, prelucrare lemn, industrie alimentară, ocoale silvice, unităţi de turism, unităţi agricole, tabere şcolare, industrie uşoară, unităţi de transport. S-au constatat 6443 de încălcări ale actelor normative, fiind aplicate 4582 de sancţiuni, din care 3871 avertismente, 711 amenzi în cuantum de 542.150 lei şi s-au întocmit 546 procese verbale de contravenţie. În cursul anului 2007 au fost înregistrate 551 de cereri pentru obţinerea avizelor, autorizaţiilor, acordurilor, asistenţei tehnice şi a planurilor de intervenţie P.S.I, acestea fiind soluţionate la termen şi în conformitate cu prevederile de specialitate. Pe linia pregătirii pentru situaţii de urgenţă s-au desfăşurat zece instructaje, şase convocări de pregătire cu inspectorii protecţiei civile, cinci exerciţii de protecţie civilă, 58 exerciţii de alarmare publică, cinci antrenamente de specialitate, şi două aplicaţii pentru situaţii de urgenţă. Au fost monitorizate două poluări accidentale minore, 233 transporturi periculoase la care paza a fost asigurată de M.I.R.A şi 412 transporturi de deşeuri periculoase. Din analiza situaţiei operative, rezultă că, în acest an, în zona de competenţă a I.S.U Crişana, au avut loc 1264 de evenimente, care au implicat intervenţia operativă a subunităţilor de pompieri, în medie 105 pe lună, respectiv 3,4 pe zi, faţă de 1,9 în aceeaşi perioadă a anului 2006. Din totalul celor peste 1200 de intervenţii, 387 au fost incendii, 104 alte situaţii de urgenţă, 42 asistenţă la persoane, 13 pentru protecţia mediului, şi 718 privind arderile necontrolate, salvări de animale, spargeri conducte etc. În această perioadă SMURD a intervenit în 1656 de situaţii, iar descarcerarea, în 230.
2007 a fost primul an în care activitatea s-a desfăşurat cu cadre militare şi personal contractual, fără militari în termen, ca urmare a eliminării obligativităţii serviciului militar.