Primarul Ilie Bolojan, viceprimarii Mircea Mălan, Huszar Istvan, fostul viceprimar Ovidiu Mureşan şi city-managerul Eduard Florea au prezentat ieri, 5 aprilie 2016, principalele proiecte ale administraţiei locale realizate în perioada 2012-2016.

 

Atragere investiţii şi creare de locuri de muncă

Conform prezentării realizate de către viceprimarul Mircea Mălan, în ultimii 4 ani au fost finalizate din fonduri europene investiţiile în realizarea infrastructurii şi a utilităţilor publice în Parcul Industrial Eurobusiness I – atât etapa I cât şi etapa II. Suprafaţa totală a acestuia este de 130 ha, iar gradul de ocupare a parcului este de aproape 100%.

”Momentan în Parcul Industrial Eurobusiness I avem 42 de rezidenţi, din care 28 de companii active, din cele 4637 de locuri de muncă asumate avem 3516 de locuri de muncă existente la finalul anului 2015, iar valoarea investiţiilor asumate de către rezidenţi este de peste 206 mil. euro”, a menţionat viceprimarul Mălan.

Celelalte două parcuri industriale au un grad de ocupare de 25, respectiv 80%, iar  veniturile directe încasate de municipiul Oradea în anul 2015 de la rezidenţii parcurilor industriale din cota defalcată din IVG  se ridică la 840.000 euro, a anunţat Eduard Florea în cadrul conferinţei.

 

Infrastructură de calitate

Legat de infrastructura din municipiu, viceprimarul Mircea Mălan a spus că administraţia locală a pus un accent deosebit pe calitatea serviciilor lucrărilor de infrastructură, mai ales prin lucrările realizate la centură, poduri şi străzi noi.

Viceprimarul a enumerat principalele lucrări realizate în acest domeniu:

- realizarea podului rutier Mareşal Constantin Prezan peste râul Crişul Repede, în zona strada Făcliei – strada Dragoş Vodă;

- drumul expres paralel cu calea ferată, în lungime de 3,5 km, care face legătura dintre podul nou peste Crişul Repede din zona Dragoş Vodă şi cartierul Oncea.

- amenajarea celor două pasaje supraterane pe drumul de centură al municipiului Oradea, în dreptul DN 76 relaţia Deva şi DN 79 Arad-Oradea;

- reabilitarea străzii Borşului;

- reabilitarea Podului Sf. Ladislau din Piaţa Unirii.

 

Creşterea calităţii vieţii

În ceea ce priveşte creşterea calităţii vieţii prin îmbunătăţirea în continuare a serviciilor publice, Mircea Mălan a menţionat că în perioada 2012-2016 au fost asfaltate peste 100 de străzi şi s-au creat peste 6700 de locuri de parcare, urmând ca în anul 2016 să reabilitate încă 24 de străzi în municipiu.

Totodată, în perioada 2012-2016 s-a construit parcarea supraetajată de pe strada Tribunalului, pe trei nivele, având 455 de locuri de parcare, iar anul trecut au început lucrările la parcarea subterană din strada Independenţei. Aceasta va avea în total 448 de locuri de parcare pe trei nivele.

”În prezent se lucrează şi la parcarea subterană din Rogerius, şi la pasajul subteran care va face legătura cu noua piaţă Rogerius de pe strada Corneliu Coposu. Parcarea va avea  412 locuri de parcare”, a declarat viceprimarul.

Tot în perioada 2012-2016, a continuat reabilitarea termică a blocurilor, astfel în ultimii patru ani în Oradea au fost reabilitate termic 43 de blocuri pe fonduri europene, iar în prezent mai avem încă 9 blocuri în execuţie, a adăugat Mircea Mălan.

Cel mai important proiect de infrastructură realizat în 2012-2016 a fost reabilitarea reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea, din fonduri europene, în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice.

”Astfel, am reabilitat în cursul anului trecut 17,5 km de reţea de termoficare. Acesta este cel mai important proiect pe care l-a derulat municipalitatea orădeană, atât datorită valorii foarte mare a proiectului, respectiv 77 de milioane de euro, cât şi pentru faptul că are un impact major asupra a peste 140 de mii de cetăţeni ai municipiului nostru.  În prezent, proiectul se află pe ultima sută de metri, noua centrală fiind deja racordată la sistemul naţional de gaze, s-au făcut probele necesare, în aşa fel încât de la jumătatea lunii aprilie centrala va funcţiona la capacitate maximă iar vechile cazane pe cărbune vor fi oprite. Noua centrală pe gaz va produce atât energie termică cât şi electrică”, a spus viceprimarul Mircea Mălan.

 

Programe sociale şi patrimoniul

Programele sociale implementate şi valorile de patrimoniu, respectiv atracţiile oraşului puse în valoare au fost prezentate de către fostul viceprimar Ovidiu Mureşan, care a menţionat că finalizarea centrelor de cazare temporare 1, 2 şi 3 centrele de zi pentru copii cu sindromul Down, scleroză multiplă sau Candeo şi Dignitas reprezintă pentru nevoiaşi un real sprijin din partea administraţiei publice.

”Pe domeniul patrimoniu, cel mai important proiect a fost reabilitarea Pieţei Unirii, proiect în valoare de 24 de milioane de lei. Anul acesta vom începe lucrările la str. V. Alecsandri şi transformarea acesteia în pietonală, cu zone de terase şi agrement, dar şi reabilitarea faţadelor clădirilor de pe această stradă. Totodată, am continuat reabilitarea clădirilor din centrul istoric: Independenţei nr.3, reabilitare faţade imobil Dunării 2, reabilitare faţade Casa Armatei - Cercul Militar, urmând ca în prezent să se execute lucrări la Palatul Apollo, Palatul Poynar, Palatul Stern, Palatul Moskovits Miksa, Republicii 13. Vom continua reabilitarea clădirilor monument: anul acesta vom demara lucrări la Palatul Ullman, Casa Adorjan I şi II, Casa Fuchsl”, a declarat Ovidiu Mureşan.

Fostul viceprimar a amintit şi despre faptul că în perioada 2012-2016 au fost finalizate lucrările de reabilitare a Cetăţii, lucrări în valoare de aproape 90 de milioane de lei.

”În cursul lunii octombrie a anului trecut am deschis Cetatea publicului larg şi am organizat mai multe evenimente în Cetate: Serbările Cetăţii, Festivalul Toamnei Orădene şi Târgul de Iarnă. Vom continua cu organizarea a mai multe evenimente pentru a reda Cetatea Oradea cetăţenilor oraşului şi a turiştilor care ne vizitează”, a declarat Mureşan.

 

Educaţie adaptată nevoilor oraşului

Viceprimarul Huszar Istvan a menţionat că în perioada martie 2015 – martie 2016, de cât timp este viceprimarul municipiului Oradea, a avut peste 400 de persoane înscrise în audienţă, soluţionând 295 de cazuri şi probleme.

Dintre obiectivele adminsitraţiei locale propuse şi realizate în perioada 2012-2016, Huszar Istvan a detaliat importanţa pregătirii adecvate a forţei de muncă, respectiv educaţia adaptată nevoilor oraşului.

Astfel, Huszar Isvan a spus că în ultimii patru ani adaptarea învăţământului orădean la realitatea economică locală a fost o prioritate a Primăriei Oradea, iar prin colaborarea cu Inspectoratul Şcolar s-a convenit o strategie comună pentru dezvoltarea învăţământului profesional în municipiu.

”În  septembrie 2013, ca urmare a reînfiinţării învăţământului profesional, s-a dat startul Şcolii profesionale Eurobusiness, prin înfiinţarea a şase clase de elevi în patru Colegii Tehnice (Andrei Şaguna, Transilvania, Traian Vuia şi Constantin Brâncuşi). În cadrul Şcolii Profesionale au urmat cursuri de pregătire 100 de elevi, care au realizat practica în cele 14 companii care au fost partenere în acest proiect. Pe lângă asigurarea locului de practică, companiile au oferit burse de studii elevilor înscrişi în cadrul şcolii profesionale”, a spus Huszar.

Anul trecut s-au creat premisele pentru organizarea şcolii de meserii în urma unificării a două colegii tehnice din Oradea (Traian Vuia şi Andrei Şaguna) şi s-a inclus în planul de investiţii din 2016 renovarea bazei materiale a noului campus tehnic.

Totodată, Huszar Istvan a menţionat că în ultimii patru ani municipalitatea a continuat investiţiile în şcoli, reabilitând o serie de clădiri în care funcţionează şcoli, grădiniţe şi creşe.

Cel mai important obiectiv de investiţie în acest sens este realizarea Campusului Şcolar Partenie Cosma. Noul campus va fi gata în cursul lunii aprilie a acestui an şi va cuprinde şapte corpuri importante de clădire. Valoarea lucrărilor este de aproape 34 de milioane de lei.

Viceprimarul a anunţat că Primăria Oradea va depune şi un proiect pe fonduri europene pentru reabilitarea Colegiului Naţional Mihai Eminescu.

Implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene

 

Proiectele finaţate din fonduri europene

Primarul Ilie Bolojan a menţionat că administraţia locală în ultimii 4 ani a reuşit implementarea cu finanţare europeană a o serie de proiecte importante, în valoare de peste 247 de milioane de euro. Între acestea, a amintit reabilitarea Cetăţii Oradea, Complexul Wellness Termal Nymphaea, Piaţa Unirii, Dealul Ciuperca, Sinagoga Zion, reabilitarea sistemului de termoficare, reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, realizarea pasajelor supraterane DN76 şi DN 79, realizarea drumului rapid, pistele de biciclete, blocurile operatorii de la Spitalul Municipal şi Judeţean, Piaţa Rogerius, introducerea utilităţilor în Parcul Industrial Eurobusiness (etapa I şi II), etc.

”În ceea ce priveşte fondurile europene atrase, oraşul Oradea va fi printre primele trei oraşe din România care au accesat fonduri europene, sume foarte mari care au fost  accesate pe parcursul acestui exerciţiu financiar 2007-2014. E adevărat că, în acest moment, oraşul are un grad de îndatorare mare, mai mare decât cel normal pe care-l aveam, însă acest grad de îndatorare este unul temporar, de câteva luni de zile, până când ni se rambursează banii pe care i-am plătit firmelor care au realizat lucrările, conform contractelor pe proiectele europene, până la sfârşitul anului trecut, şi odată cu rambursarea lor oraşul va intra într-un grad de îndatorare normal”, a spus primarul.

La finalul conferinţei de presă, primarul Ilie Bolojan a declarat: ”Nu toate lucrurile sunt perfecte, sunt multe lucruri de făcut, dar orice s-ar spune, făcând o trecere în revistă a direcţiilor principale care au fost asumate şi care au fost susţinute în Consiliul Local în aceşti ani, eu vreau să le mulţumesc colegilor mei, doarece aceste investiţii importante care au fost prezentate au fost rezultatul unei munci în echipă, iar efectele lor vor fi văzute în anii viitori. ”