În cadrul pensiunilor agroturistice trebuie să se desfăşoare cel puţin o activitate legată de agricultură, creşterea animalelor, cultivarea diferitelor tipuri de plante, livezi de pomi fructiferi sau să se desfăşoare o activitate meşteşugărească.

Antreprenorii care deţin pensiuni agroturistice pot cere, prin intermediul a două linii de finanţare din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, un sprijin financiar nerambursabil de până la 200.000 de euro, dar nu mai mult de 90% din valoarea proiectului de investiții. Totodată, aceştia au posibilitatea de a accesa o finanţare de până la 70.000 de euro, fără a fi necesară o contribuţie proprie. Concret, pensiunile agroturistice vor avea posibilitatea de a accesa două tipuri de finanțări europene nerambursabile: 70.000 de euro - prin intermediul submăsurii 6.2 din PNDR, fără o contribuție proprie; 200.000 de euro prin intermediul submăsurii 6.4 din PNDR, cu o contribuție proprie de 10%.

În ambele situații, fondurile nerambursabile pot fi accesate de următoarele categorii de solicitanți: persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale; societăți pe acțiuni; societate cu răspundere limitată; alte categorii de solicitanți eligibili, mai puțin întâlniți în practică: societăți agricole, cooperative agricole. De asemenea, solicitanții trebuie: să fie înregistrați juridic la data depunerii cererii de finanțare și să se încadreze în categoria microîntreprinderilor (maximum nouă angajați) sau întreprinderilor mici (între 10 și 49 de angajați); să aibă la data depunerii cererii de finanțare, atât sediul social, cât și eventualele puncte de lucru înregistrate în spațiul rural. Potrivit Ghidului de finanţare, codul CAEN 5520 - „Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată” este eligibil pentru a primi ajutor financiar nerambursabil în cadrul programului. Mai mult, doar pensiunile agroturistice sunt eligibile în cadrul celor două submăsuri 6.2 și respectiv 6.4. Atât submăsura 6.2, cât și submăsura 6.4 acordă finanțare nerambursabilă proiectelor care îndeplinesc un punctaj minim de 15 puncte. Totuși, depășirea acestui plafon nu garantează obținerea fondurilor, iar în cazul depunerii unui număr mare de proiecte, doar cele cu un punctaj mare vor fi selectate. Astfel, în cadrul submăsurii 6.2, solicitanții care au desfășurat activitate agricolă cel puțin 12 luni de la data înregistrării societății la Registrul Comerțului și până la data depunerii proiectului, vor primi 15 puncte, iar în cadrul submăsurii 6.4 - sunt avantajați solicitanții cu un istoric de trei ani și care au înregistrat profit în ultimii doi ani de activitate, garantând astfel pentru o mai bună gestionare a activității economice. Aceștia vor primi în cadrul procesului de selecție a proiectelor 25 de puncte suplimentare. Trebuie precizat că Ghidul ede finanţare are aproximativ 200 de pagini și se livrează în variantă electronică (sub forma unui PDF), dar și în variantă tipărită în format A5.  Reamintim că, potrivit legii, în cadrul pensiunilor agroturistice trebuie să se desfăşoare, în mod continuu (sau, în funcţie de specific şi sezonalitate, cu caracter de repetabilitate) cel puţin o activitate legată de agricultură, creşterea animalelor, cultivarea diferitelor tipuri de plante, livezi de pomi fructiferi sau se desfăşoară o activitate meşteşugărească, cu un atelier de lucru, din care rezultă diferite articole de artizanat. Totodatăp, amplasarea pensiunilor agroturistice trebuie realizată pe un teren de cel puţin 1.000 mp , în locuri ferite de surse de poluare şi de orice alte elemente care ar pune în pericol sănătatea sau viaţa turiştilor.