Crescătorii de animale beneficiază şi în acest an de sprijinul cuplat zootehnic, denumit în continuare SCZ, aşa cum este prevăzut la art. 1 alin. (2) lit. e) din OUG nr. 3/2015 cu modificările şi completările ulterioare.

Toţi fermierii activi care solicită SCZ trebuie să prezinte adeverinţă emisă de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit (cu excepţia SCZ pentru viermi de mătase), care atestă că efectivul de animale existent în exploataţia cu cod ANSVSA, la data emiterii adeverinţei, identificat şi înregistrat în RNE, este cuprins în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor. Documentele specifice care însoţesc cererea unică de plată pentru sprijinul cuplat pentru creșterea bivolițelor sunt următoarele: copia de pe paşaportul fiecărei bivoliţe de lapte pentru care se solicită SCZ; adeverinţa eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea Registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea bivoliţelor, pentru care se solicită sprijin cuplat, în Registrul genealogic al rasei, avizată de către Agenţia Naţională pentru Zootehnie "Prof. Dr. G. K. Constantinescu”, denumită în continuare ANZ, după caz. Documentul specific care însoţeşte cererea unică de plată pentru spriinul cuplat pentru ovine și caprine este adeverinţa eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea Registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea femelelor ovine şi/sau berbecilor de reproducţie sau femelelor caprine şi/sau ţapilor de reproducţie, pentru care se solicită SCZ, în Registrul genealogic al rasei, începând cu anul de cerere 2016.

Documentele specifice care însoţesc cererea unică de plată pentru sprijinul cuplat pentru vacile de carne și metișii lor: copie de pe paşaportul fiecărui animal pentru care se solicită SCZ, existent în exploataţie la data depunerii cererii unice de plată; adeverinţa eliberată de ANZ care certifică rasele de carne şi metişii acestora, prin verificarea datelor din certificatele de origine, buletinele de însămânţări artificiale/adeverinţele de montă naturală, precum şi înscrierea în Registrul genealogic al rasei; documente care atestă ieşirile animalelor din exploataţie, dacă este cazul, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 40/2010 pentru animalele din categoriile tauri din rasa de carne, tineret mascul şi/sau femel din rase carne şi tineret mascul şi/sau femel metis cu rase de carne.

Documentele specifice care însoţesc cererea unică de plată pentru sprijinul cuplat la vacile de lapte: copie de pe paşaportul fiecărei vaci de lapte pentru care se solicită SCZ; adeverinţa eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea Registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea vacilor de lapte, pentru care se solicită SCZ, în Registrul genealogic al rasei, avizată de ANZ, după caz; copie de pe contractul cu un cumpărător, valabil pe o perioadă de minimum 6 luni, sau de pe documentele fiscale care să ateste livrarea laptelui, respectiv facturi fiscale şi/sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol în cazul vânzărilor directe.