De la mijlocul lunii septembrie, Agenţia Naţională pentru Zootehnie (ANZ), prin Oficiile Judeţene (OJZ) efectuează controale în fermele de ovine/caprine și, respectiv, bovine eşantionate de către Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru beneficiari care au solicitat sprijin pe zootehnie - ANTZ 9/scz 19, 22,23:

Este vorba despre Sprijinul naţional tranzitoriu pentru ovine/caprine, Sprijinul cuplat în zootehnie pentru Controlul Oficial al producţiei (COP) la ovine/caprine, vaci de lapte - COP bovine, vaci de carne şi, respectiv, bivoliţe de lapte. Scopul acordului de colaborare semnat între Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi Agenţia Naţională pentru Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu" (A.N.Z.) îl reprezintă aplicarea prevederilor legislaţiei europene şi naţionale privind verificarea îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate prin efectuarea în teren a controalelor de către  reprezentanţii ANZ în teritoriu pentru solicitanţii ajutoarelor naţionale tranzitorii pentru ovine şi caprine şi a ajutoarelor privind sprijinul cuplat în sectorul zootehnic, în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri, derulate prin APIA, conform legii. Prin intermediul documentului, părţile semnatare se angajează să transmită reciproc documente şi informaţii cu privire la verificarea în teren a condiţiilor de eligibilitate care trebuie îndeplinite de către fermieri. De asemenea, OJZ se angajează să primească, de la APIA, eşantionul de control pentru fiecare schemă derulată, în termen de maxim 50 de zile lucrătoare de la data limită de depunere a cererilor, eşantion care va cuprinde în mod obligatoriu codurile exploataţiilor înregistrate la ANSVSA şi APIA care trebuie controlate şi să constituie echipele de control care vor programa şi efectua controalele în teren. De precizat că beneficiarii au obligaţia de a permite inspectorilor accesul în fermă şi de a pune la dispoziţia acestora documentele şi registrele de fermă. După efectuarea controalelor, inspectorii OJZ au obligaţia de a înmâna fermierilor controlaţi un exemplar al  Raportului de control, în cazul schemelor pentru ajutoarele naţionale tranzitorii şi a ajutoarelor privind sprijinul cuplat în sectorul zootehnic pentru cazurile în care se constată nereguli în timpul controlului.

Controale, efectuate cu 2 echipe de specialişti, se efectuează până la finalizarea eşantionului din Bihor, eşantion care presupune 166 de beneficiari din care 153 sunt ferme de ovine/caprine şi 13 ferme de bovine, din acestea 10 ferme având ambele specii.